Țăranii care cresc mai mult de 15 porci în propria ogradă vor fi nevoiți să declare animalele și să le înregistreze în baza națională de date. Asta prevede Legea Porcului, care ar urma să ajungă la vot în Plenul Parlamentului în următoarele săptămâni, conform declațiilor vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle.

Legea porcului nu îi va afecta pe fermierii din România

Ioan Ladoși, de la Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România, a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro faptul că această lege nu îi va afecta pe crescătorii de porci din România, ci din contră îi va ajuta și va duce la diminuarea pestei porcine africane.

Legea porcului va introduce noi măsuri de protecție împotriva pestei porcine africane

Legea porcului va introduce noi măsuri de protecție împotriva pestei porcine africane

[Sursa foto: ANSVSA - Facebook]

Citește și: Ce trebuie să știi dacă ai animale de companie. Amenzile sunt uriașe

”Este încă în discuție în comisie, încă nu este la forma finală, va mai dura până vor discuta toate elementele controversate și abia după aceea vom putea trage niște concluzii. Dar într-adevăr elementele cuprinse în lege au ca și obiectiv să scăpăm cumva sau să stopăm cumva pesta porcină africană, adică să introducem totuși niște reguli într-un haos total al creșterii porcilor în România”, a explicat acesta.

Înregistrarea porcilor, necesară pentru stoparea pestei porcine

De asemenea, acesta a precizat că totul ține doar de controlul unui veterinar care își va da verdictul în ceea ce privește sănătatea porcilor din gospodărie.

”Acolo se precizează că dacă ai mai mult de 15 porci trebuie să fii înregistrat și medicul veterinar din comuna respectivă trebuie să vină și să verifice, să vadă dacă totul e în regulă din punct de vedere al sănătății animalelor, deci este o chestiune strictă de înregistrare a acestor animale pe care nimeni nu le interzice

”, a adăugat Ioan Ladoși, cu experiență de peste 30 de ani în domeniu.
Legea porcului va introduce noi măsuri de protecție împotriva pestei porcine africane

Legea porcului va introduce noi măsuri de protecție împotriva pestei porcine africane

[Sursa foto: ANSVSA - Facebook]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Citește și: Măcelar ucis de porcul pe care se pregătea să-l sacrifice în abator

O altă modificare importantă, care se va regăsi în noua legislaţie, vizează mişcarea necontrolată a animalelor. ”Cele mai multe măsuri țin de mișcarea total haotică și necontrolată a porcilor dintr-o parte în alta a țării fără niciun fel de control, fără niciun fel de urmărire, ceea ce este anacronic pentru vremurile în care trăim. De exemplu, în alte țări, în marea majoritate din Uniunea Europeană dacă ai chiar și un singur porc trebuie să-l înregistrezi la veterinarul din localitate, deci nu 15 cum se discută la noi”, a explicat șeful APCPR.

Mulți fermieri, de acord cu prevederile Legii Porcului

Pe de altă parte, mulți fermieri sunt de acord cu prevederile Legii Porcului și spun că noile măsuri sunt în beneficiul lor.


”Sunt de acord cu această lege pentru că multă lume ține animalele în condiții rele. Porcul mănâncă tot felu de mortăciuni fiind în libertate și din cauza aceasta se și ajunge la boala porcinei”, a explicat în exclusivitate pentru știrilekanald.ro Ciprian Marina, crescător de porci, din județul Cluj.

Acesta a menționat și de eventualitatea dezvoltării a cât mai multor ferme bio.

Legea porcului va introduce noi măsuri de protecție împotriva pestei porcine africane

Legea porcului va introduce noi măsuri de protecție împotriva pestei porcine africane

[Sursa foto: ANSVSA - Facebook]

Citește și: Mare atenție atunci când alegem pateul de ficat de porc. Alertă InfoCons: Doar 15% ficat de porc în compoziție

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

”Sincer, eu aș dori să se facă cât mai multe ferme bio care sa aibă fiecare un medic veterinar și bineînteles creșterea porcilor să fie cât mai naturală ca să putem convinge în acest fel populația. Vreau să ofer condiții clienților mei deoarece în țara asta totul a fost natural și nu cu chimicale, eu vreau să fac totul ca pe vremuri, original”, a adăugat acesta.

Încălțămintea specială pentru grajd, o nouă prevedere în Legea Porcului

Pe lângă întregistrarea animalelor, legea prevede și necesitatea unui echipament special pentru grajd.
”Mi se pare normal. Nu vii de unde vrei îmbraca, iar apoi intri în fermă pentru că în ziua de azi sunt tot felul de viruși care le afectează foarte mult pe animale”, a spus crescătorul de porci.

Citește și: VIDEO-Cozi la alimentele de la stat la Timișoara: oamenii au stat cu orele în frig să primească o cutie cu alimente

Ultimele date transmise de ANSVA arată că numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) active în România era de 24, din care 23 la nivelul gospodăriilor populaţiei, iar unul într-o exploataţie comercială de porcine. Până în prezent au fost stinse 5.952 de focare de pestă porcină africană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si