Ioana Văleanu, o tânără din Ploiești, de doar 29 de ani, și-a propus să aducă în România muzica de cameră. Tânăra a absolvit Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești, iar mai apoi a plecat la studii în Italia, mai exact la Conservatorul din Bari. După definitivarea studiilor, specializarea percuție, Ioana a mai petrecut un an în Italia ca angajată a orchestrei de acolo, iar, apoi, s-a întors în România, unde s-a angajat la Filarmonica din Ploiești. 

Ioana și-a dorit să împărtășească cu cei de acasă ceea ce a învățat în Bari

Ioana Văleanu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre întreaga ei experiență în Italia și despre conceptul de muzică de cameră.

Citește și: EXCLUSIV: Elevii români au obţinut şase medalii la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori

”Eu fac muzică de când aveam 7 ani, deci, practic, dintotdeauna. Am ales să studiez, după liceu, la Conservatorul din Bari pentru că acolo am găsit un profesor excepțional, iar pentru un muzician la început de drum este extrem de important să aibă îndrumătorul potrivit. M-am întors în România pentru că experiența de 4 ani din Italia m-a făcut să îmi doresc să împărtășesc și cu cei de acasă tot ceea ce am învățat, dar și să încerc să contribui la o schimbare de mentalitate în ceea ce privește muzica clasică.

Consider că acest gen muzical chiar este pentru toată lumea și că oricine se poate bucura de frumusețea ei”, a spus ploieșteanca.

Ioana Văleanu - absolventă Conservator Bali

Ioana Văleanu - absolventă Conservator Bali

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

”Muzica de cameră este, probabil, cea mai intimă formă de a face muzică. Muzica de cameră se întâmplă de obicei în spații mai mici, săli de concerte, special concepute, sau muzee, spații în aer liber etc. și presupune un număr mai mic de muzicieni: formații de trio, cvartet, cvintet. Între muzicieni și public se creează astfel o conexiune mai profundă, dată și de apropierea fizică dintre aceștia. În România începe să fie din ce în ce mai cunoscută muzica de cameră și din ce în ce mai promovată, iar asta nu poate decât să ne bucure”,  a mai adăugat Ioana Văleanu.

”Cred că este nevoie de cultură”

Ioana a mai povestit și despre proiectul Anima, cu ajutorul căruia își dorește să promoveze muzica de cameră, și în același timp să dezvolte spiritul cultural în Ploiești.

Citește și: Proiectul unei stații spațiale propus de olimpicii români a câștigat locul II la concursul „Nasa Space Settlement Contest” din SUA

”Proiectul Anima, mai precis Stagiunea de muzică de cameră Anima, este primul proiect de acest gen, din câte știu eu, din Ploiești. Prima stagiune de muzică de cameră independentă prin care ne propunem să promovăm tinerii muzicieni, muzica de cameră, dar și încercăm să formăm o comunitate culturală bine definită în Ploiești.

În străinătate, de exemplu, tinerii sunt susținuți de comunitățile din care fac parte, fie prin intermediul unor fundații sau asociații culturale care îi ajută financiar să își achiziționeze instrumente muzicale sau să își plătească studiile, dar și prin participarea activă a comunității la concerte și recitaluri”, a precizat ploieșteanca.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Primul recital al stagiunii Anima, care a avut debutul pe 20 iunie, a avut invitați 3 muzicieni ploieșteni.

Primul recital al stagiunii Anima, care a avut debutul pe 20 iunie, a avut invitați 3 muzicieni ploieșteni.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Cred că acest tip de inițiative sunt benefice atât muzicienilor cât și publicului, mai ales când vorbim despre muzicieni care vin din comunitate. La primul recital al stagiunii Anima, care a avut debutul pe 20 iunie, am avut invitați 3 muzicieni ploieșteni, iar asta mi se pare fantastic, să poți să vii acasă, să cânți, să știi că în public sunt prietenii și familia, aceasta este pentru un muzician poate cel mai frumos sentiment, un fel de împlinire greu de explicat în cuvinte. Vor fi recitaluri lunar, câte unul pe lună. Cred cu tărie că este nevoie de cultură, de frumos și de niște repere solide pentru generațiile următoare, dar și pentru noi ca societate și comunitate”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si