EXCLUSIV- Își mai permit tinerii să-și cumpere o locuință în anul 2024, sau preferă chiria: ”În următorii 10 ani casele se vor scumpi semnificativ”
Prețurile locuințelor au crescut semnificativ în București, și nu numai! Specialiștii au explicat care sunt tendințele în rândul tinerilor, dacă aceștia preferă sau nu să stea în chirie în detrimentul achiziției unei locuințe.
Chiriile au ajuns să fie exorbitante în Capitală, și nu numai. De exemplu, în nordul Capitalei, prin Aviatorilor, Kiseleff și Primăverii, un apartament cu 2 camere se închiriază, în medie, cu 1.250 euro/lună, potrivit Gândul. Și în Cluj, Iași, Brașov și Constanța chiriile au ajuns să fie din ce în ce mai mari.
Este avantajos să-și mai cumpere tinerii o locuință?
Mulți tineri sunt dezorientați și se întreabă acum, dacă merită sau nu să mai stea în chirii, fie să-și cumpere propria locuință. De la 1 ianuarie, cota de TVA pentru cumpărarea locuințelor a crescut de la 5% la 9%, iar mulți nu-și mai permit plata ratelor. Doi analiști economici, Aurelian Dochia și Adrian Negreu au vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre alegerile tinerilor, dar și cum ar trebui să luăm cea mai bună decizie în condițiile date.
”Eu cred că anul 2024 nu este foarte diferit din perspectivă istorică. Este adevărat că am trecut printr-o perioadă de câțiva ani în care dobânzile au fost foarte scăzute și asta a făcut ca accesibilitatea achizițiilor să crească, însă cu 10-20 de ani în urmă, dobânzile erau înalte și tinerii se angajau la astfel de investiții în apartamente. Este adevărat că nu toată lumea, pentru că și printre tineri sunt situații foarte diferite, sunt tineri care câștigă bine și își pot permite mai ușor să suporte ratele, sunt alții însă care câștigă puțin și evident că pentru aceștia
visul unui apartament poate să fie de neatins toată viața ”, a explicat Aurelian Dochia.
Specialistul a spus că situația familială contează foarte mult, pentru că părinții ajută tinerii măcar cu avansul necesar locuinței.
De asemenea, acesta a menționat că într-adevăr sunt mulți tineri care au hotărât că e preferabil să stea cu chirie, nu neapărat pentru că nu și-ar putea permite ratele unui credit, doar că li se pare că au și o mai mare libertate.
”Citeam zilele trecute aceleași argumente în Statele Unite, tinerii au mai mari dificultăți în momentul de față pentru că și acolo au crescut dobânzile și e mai greu să accesezi un credit pentru o locuință. Întotdeauna piața imobiliară a cunoscut suișuri și coborâșuri, au fost momente de încetinire, momente de entuziasm, de multe ori exagerat și cred că în anul 2024 revenim mai degrabă la normal, dacă nu se întâmplă
tot felul de nenorociri, situația din lume fiind destul de complicată. Într-adevăr atunci când cumperi o locuință ești mult mai legat de un anumit loc, mobilitatea este mai scăzută. Foarte mult contează și situația familială, dacă ambii au un loc de muncă, cei care nu sunt căsătoriți e imposibil să facă față ”, a precizat analistul.
Nu în ultimul rând, tinerii trebuie să ia în considerare și o eventuală schimbare în carieră, deoarece ei se pot muta mai ușor dintr-un oraș în altul, spre deosebire de unii mai în vârstă. Totodată, Adrian Negrescu a spus că este o misiune aproape imposibilă pentru cei aflați la început de carieră să-și ia un apartament, în condițiile în care pentru un credit de 100.000 de euro, îți trebuie un salariu net de aproape 9000 de lei.
”Să îți cumperi o casă la vârste fragede, la 20, 20 și ceva de ani nu știu dacă este o soluție sănătoasă din perspectiva faptului că de exemplu, dacă îți iei o casă cu două camere și apoi te căsătorești, faci și un copil, casa aia s-ar putea să nu-ți mai ajungă. Așa că trebuie gândit foarte bine procesul, în așa fel încât atunci când cumperi o casă, indiferent de vârstă să te gândești la viitor, la ce vei face peste 5-10 ani cu acea casă, dacă are potențial de revânzare, dacă își vei extinde familia, dacă ai acces la tot ce înseamnă servicii de transport, grădinițe, școli, spitale. Legat de creditare, din păcate, în momentul de față, băncile funcționează cu frâna de mână trasă. Nu se acordă foarte multe credite din perspectiva dobânzilor foarte mari și a înăspririi condițiilor de finanțare”, a explicat Adrian Negrescu.
Cât despre eventualele creșteri de prețuri, analistul consideră că în marile orașe ar trebui să ne așteptăm în continuare la creșteri de prețuri, pentru că din păcate asistăm la o migrare a populației din mediul rural spre marile orașe, în căutarea unui trai mai bun, din acest motiv existând practic o presiune pe cerere.
”Raportat la evoluția prețurilor, noi suntem încă cu prețurile scăzute, față de Varșovia, Budapesta. În următorii 10 ani casele se vor scumpi semnificativ, și din păcate o să ajungem și noi ca în țările occidentale, acolo unde foarte mulți își permit să-și cumpere o casă”, a adăugat în cele din urmă Adrian Negrescu.