Luna Plină 1 august 2023 este un fenomen mult așteptat. Dr. Adrian Șonka, astronom, muzeograf la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre cum poate fi observată Luna Plină din 1 august 2023.

Cum se formează Luna Plină

”Pur și simplu, Luna se poziționează într-un fel anume față de Soare. Este în partea opusă Soarelui, văzută de pe Pământ.

Asta înseamnă Lună Plină. Atunci când te uiți la Lună și este Lună Plină, vei vedea total discul ei iluminat de Soare.

Citește și: Fazele lunii august 2023: Când este Lună Plină şi Luna Nouă?

Astronomul Adrian Șonka: ”Foarte rar se produce Lună Plină 100%”

Astronomul Adrian Șonka: ”Foarte rar se produce Lună Plină 100%”

[Sursa foto: http://astro-urseanu.ro/]

Luna Plină se repetă la fiecare 29,5 zile. Bineînțeles că noi putem calcula, de mii de ani, ora, minutul când se produce Luna Plină. Vom avea acum pe 1 august, la 21.31 Lună Plină. Și vom mai avea în luna august încă una, pe 31 august, la 4 dimineața. Practic, uneori, când lunile sunt lungi de 31 de zile și Luna Plină se produce pe 1, o avem și pe 31. Nu doar Luna Plină se poate repeta într-o lună, și alte faze”, spune astronomul.

Cum se poate vedea Luna Plină din 1 august 2023

Luna Plină poate fi văzută cu ochiul liber. Adrian Șonka a indicat și momentul în care poate fi admirată în toată splendoarea:

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Luna Plină este foarte ușor de văzut pentru că se vede cu ochiul liber frumos. Fiind pe partea opusă Soarelui, se întâmplă așa: în ziua în care se produce Luna Plină, când e Soarele pe cer, nu e Luna. Pentru că este în partea opusă Soarelui. Am Soarele pe cer, nu am Luna.

Luna Plină 1 august 2023

Luna Plină 1 august 2023

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: VIDEO- Planetariul Brașov celebrează „Săptămâna Soarelui”

Când e Lună Plină, Luna răsare atunci când apune Soarele. Adică dacă cineva vrea mâine să vadă Luna Plină, se poate duce la apusul Soarelui și, în partea opusă, va vedea cum răsare Luna. Ea se vede cel mai bine, la miezul nopții, la mijlocul nopții care nu înseamnă 12 noaptea. Poate să însemne mai târziu puțin. Mâine, cel mai sus pe cer Luna o să fie la 1.42 dimineața. Dacă vrei să vezi Luna Plină în toată splendoarea ei, pe 2 august, la ora 1,42 dimineața. În noaptea de 1 spre 2 august”.

”Luna albastră”, poreclă dată de amerindieni 

”Luna albastră” este denumirea dată de amerindieni pentru cea de-a doua Lună plină dintr-o lună calendaristică: ”Aici ieșim deja de pe tărâmul științei și astronomiei. Luna albastră este doar o poreclă dată de amerindieni, e o chestie americană pe care am importat-o noi toți de pe glob.

Amerindienii, acum sute mii de ani, au denumit a doua Lună Plină dintr-o lună calendaristică Luna albastră.

Lună Plină 2023

Lună Plină 2023

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Totul a apărut în almanahul fermierilor în America, pe la 1900, în care se dădea o poreclă fiecărei Luni Pline”.

Citește și: VIDEO- Un meteorit a pus în alertă salvamontiștii din Hunedoara și Gorj

Foarte rar se produce Lună Plină 100%

”Din punct de vedere astronomic, geometric, foarte rar se produce Luna Plină. Noi spunem că acum e Lună Plină, dar de fapt nu e. Pentru că Luna în loc să se vadă 100% iluminată de Soare, se vede 99,8%. Întotdeauna, în Lună Plină corectă din punct de vedere geometric se produce numai când este și Eclipsă de Lună. Lună Plină e foarte rar. De exemplu, o să avem o Lună Plină, pe 28 octombrie- 99,99% Lună Plină. O să fie și o Eclipsă”, a mai spus astronomul Adrian Șonka.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si