EXCLUSIV: Mădălina Florea, de la gimnastă a ajuns vicecampioană europeană la alergare pe munte/” În România, când ești sus, toată lumea e cu tine și te susține, dar când cazi, te jignesc și te uită”
Mădălina Florea este o adevărată sportivă care a învățat de-a lungul timpului cât de importante sunt disciplina și constanța în practicarea acestui sport de performață. Ea a povestit și despre cât de apreciată se simte în România, ca sportivă.
Mădălina Florea, în vârstă de 29 de ani face sacrificii zilnic pentru a fi cât mai bună în sportul pe care îl practică. Aceasta a ales să participe la concursurile de alergare montană după ce era pasionată de alergat pe piste dar și pe șosea. Sportiva a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre sacrificiile pe care le presupune un astfel de sport, despre momentul în care a vrut să renunțe, dar și despre momente dificile pe care le-a întâmpinat în practicarea alergării montane.
”Orice sport practicat la nivel de performanță presupune foarte multe sacrificii din partea sportivilor. Trebuie să renunți, de cele mai multe ori de la o vârstă fragedă, la ieșirile cu prietenii, la sărbători și timpul petrecut alături de familie pentru a pleca în cantonamente, competiții sau pentru a te odihni”, a explicat aceasta.
Disciplina și constanța, secretele în sportul de performață
”Însă, atunci când practici un sport de performanță, acestea nu ți se mai par sacrificii, ci lucruri normale pe care trebuie să le faci pentru a putea ajunge la performanțele pe care ți le dorești. Disciplina, constanța sunt unele dintre cele mai importante chei ale succesului în sport, iar atunci când faci ceva cu plăcere și îți dorești să ajungi pe cele mai înalte culmi ale succesului, uiți de toate aceste sacrifici ”, a mai adăugat sportiva.
Despre momentul în care a vrut să renunțe, Mădălina Florea a povestit că a fost de multe ori debusolată, însă cu ajutorul persoanelor din jur și-a recăpătat forțele.
”Am avut și eu câteva momente în care simțeam că nimic nu merge în direcția potrivită, momente în care mă simțeam debusolată și nu îmi mai găseam motivația în ceea ce făceam.
Pot spune că energia mea era la cele mai joase nivele, iar atunci și psihicul meu a avut de suferit. Însă, am avut persoanele potrivite alături de mine, care mi-au arătat că zilele mai puțin bune nu ne definesc și că, pentru a putea aprecia mai mult victoriile, trebuie să trecem și prin dezamăgiri”, a precizat aceasta.
O operație la picior, un moment dificil pentru Mădălina Florea
Când ești sportiv de performanță, apar și momente dificile, în cazul Mădălinei fiind o operație, care a ținut-o departe de alergare pentru o vreme.
”Cel mai dificil moment pe care l-am trăit în cariera mea de sportiv a fost operația pe care am suferit-o în vara anului 2018 la tendonul ahilian, când nu știam dacă voi mai putea face vreodată un pas de alergare. De la a fi o persoană extrem de activă, obișnuită cu 2 antrenamente pe zi, m-am trezit nevoită să petrec primele 3-4 săptămâni mai mult în pat sau deplasându-mă în cârje”, a povestit sportiva.
”A fost un șoc pentru mine, nu știam ce să fac și cum să fac timpul să treacă mai repede. Am avut un support system foarte implicat alături de mine si, totodată, cea mai buna echipă medicală pe care mi-aș fi putut-o dori, echipa de la MedySportline, în frunte cu domnul doctor Vasile Oșean și întreaga sa familie, care m-au pus pe picioare mai repede decât mi-aș fi putut imagina vreodată”, a mai spus ea.
Dacă se simte apreciată ca sportive în România, Mădălina Florea a spus că da și nu, deoarece sportivii nu mai sunt promovați iar rezultatele lor nu se mai fac cunoscute.
Sportul în România a pierdut notorietatea
” Sportul în România a pierdut din notorietate, în special atletismul. Foarte rar auzim poveștile din spatele rezultatelor marilor campioni. În România, când ești sus, toată lumea e cu tine și te susține, dar când cazi, ceea ce nu ai voie să faci după părerea unora, te dau la o parte, te jignesc și te uită. Dacă vorbim de implicarea statului în sport, e loc de mai bine. Daca vorbim de promovare în media, la fel”, a precizat Mădălina Florea.
Pe lângă programul său încărcat, sportiva mai este și antrenoarea unor copii.
”Din urmă vine o generație de care trebuie să avem grijă, pentru că de aici vom culege viitorii campioni. E greu să stai pe margine la concursuri, știindu-le potențialul și unde pot ajunge. Însă sper ca măcar câțiva din tinerii sportivi să ne calce pe urmă și să reușească să aducă bucurii și rezultate bune pentru România”, a explicat aceasta.
”E de datoria noastră și a oamenilor din media să facem acest sport mai cunoscut. O vizibilitate mai mare a sportului ar aduce o promovare mai bună și astfel, implicare mai mare din partea oamenilor și, de ce nu, mai mulți copii care să își dorească să practice acest sport. Sperăm și rămânem optimiști că sportul nostru să devină din ce în ce mai vizibil, nu doar după un rezultat important al cuiva”, a mai adăugat sportiva.