Medicii specialiști de ambulator sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a reduce finanțarea pentru cabinetele de specialitate din ambulatoriu cu peste 30% în acest an.

Citește și: VIDEO- Medicina de familie, în prag de colaps. Bolnavii ar putea să primească tratament contra cost din cauza posibilelor modificări

Medicii de ambulator, ale căror cabinete funcționează în regim de policlinică, au declanșat proteste împotriva tăierilor de bugete atât în București, cât și în alte orașe din țară.

"Au fost declanșate proteste sub formă de grevă japoneză. Nu putem opri activitatea pentru că avem pacienți programați și înseamnă să-i trimitem la camera de gardă", a declarat pentru Știrile Kanal D dr. Mathilda Zăvoianu de la Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA).

Veniturile medicilor specialiști, scădere drastică în 2024

Potrivit vicepreședintelui APMA, scăderea de buget de 30%, împreună cu majorarea taxelor plătite de cabinete în 2024, majoritatea lor funcționând sub formă de PFA sau SRL, înseamnă că veniturile nete ale medicilor specialiști revin la nivelul anului 2019.

"Veniturile cabinetelor vor scădea semnificativ, iar o mare parte din bani se vor duce pe cheltuieli. Medicii au majorat salariile asistentelor, mai sunt cheltuieli cu recepție, utilități, aparatură medicală", a explicat dr. Mathilda Zăvoianu.

În aceste condiții, veniturile nete ale medicilor coboară de la aprox.15-17.000 lei, cât câștigau în anii trecuți, până la 8.900-9.000 lei pe lună în acest an, estimează reprezentantul APMA.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Medicii specialiști din ambulator sunt plătiți în funcție de numărul de consultații pe care le acordă în mod efectiv, spre deosebire de medicii de familie care încasează banii de la CNAS în funcție de listele de pacienți.

Joi, 18 ianuarie, sunt programate negocieri la Casa Națională de Sănătate prin reprezentanții Colegiului Medicilor, care negociază și pentru medicii de ambulator. "Nu știm dacă se va rezolva ceva, pentru că bugetul a fost făcut", spune dr.

Mathilda Zăvoianu.

"Situația e disperată în acest moment. Este faliment curat pentru medicii specialiști de ambulator"

Medicul primar dermatolog dr. Viorica Gabrian a prezentat în detaliu pentru Știrile Kanal D situația "fără precedent" în care se află medicina de ambulator în 2024.

Medicii specialiști sunt revoltați de faptul că de la 1 februarie se scade valoarea punctului de consultație oferită în ambulatoriu, de la 4,5 lei la 3,3 lei, deci a consultației decontate de la 48,6 lei la 35,6 lei pentru pacient.

"Este o situație extrem de gravă, fără precedent. Valoarea punctului de consultație nu a fost niciodată scăzută până acum. Cu o tăiere de 37% cât se intenționează acum este faliment curat", a declarat dr. Viorica Gabrian.

Potrivit calculelor prezentate de dr. Viorica Gabrian, veniturile lunare pentru cabinetul unui medic specialist cu o normă se ridică în medie la 21.780 lei, după noua valoare a punctului de consultație.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cheltuielile unui cabinet depășesc, însă, pragul de 20.000 de lei lunar- incluzând aici salariul asistentei medicale, chiria/concesiunea la primărie, cheltuielile comune din clinică (femei de serviciu, fișier, administrator, energie electrică spații comune), cheltuielile cu întreținerea cabinetului (electricitate, gaze, apă, dezinfectanți), costuri contabilitate, IT, servicii de pază, SSM, incinerare, sterilizare, taxe, impozite etc.

"Nu e treaba noastră cine a încurcat calculele, dar pentru 35 de lei brut consultația nu are sens să mai muncești. Situația este disperată în acest moment pentru medicii specialiști din ambulator", a explicat dr. Viorica Gabrian.

Ministrul Sănătății spune că e necesară o "rectificare bugetară"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că prioritatea ministerului este „dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii și dezvoltarea serviciilor de medicina de familie”.

Finanțarea este asigurată de Ministerul Finanțelor și ar trebui să existe o rectificare bugetară, a precizat ministrul Sănătății.

Problema este legată de resursele bugetare, spune Rafila. Pe măsură ce colectările vor fi mai bune, această problemă se va rezolva, consideră ministrul de resort.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si