Pepenele este o bucurie în farfurie, cu peste 90% apă, cu fibre, zaharuri, vitamine. Este un dulce sănătos și revigorant, dar în cantitate moderată”, a declarat, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, dr. Anca Hâncu- medic, nutriționist, coordonator centrul de medicină a stilului de viață BetterMe Medlife.

Ce conține pepenele roșu?

Pepenele roșu  conține o mare cantitate de apă, dar și carbohidrați, adică zaharuri.

Acestea fiind din fruct, combinate cu fibre, sunt mai sănătoase decât cele din zahărul procesat. ”Spre deosebire de struguri, pepenele roșu are jumătate din cantitatea de zaharuri”, spune nutriționistul.

Pepenele este detoxifiant

Pepenele este detoxifiant

[Sursa foto: Pexels.com]

Efectele pepenelui asupra organismului

Medicul Anca Hâncu a enumerat beneficiile incredibile pe care consumul de pepene roșu le are asupra organismului. În zilele caniculare de vară, o felie de pepene permite o excelentă hidratare.

Citește și: EXCLUSIV- Adevărul despre pepenii de Dăbuleni. Producător: ”Solul nisipos îi face mai dulci și au un gust aparte”. Cum să alegi un pepene bun

”Ameliorează digestia, are efect laxativ, diuretic, detoxifiant. Ajută la reglarea tensiunii arteriale, având și un conținut mare de potasiu. Stimulează producția de oxid nitric care este vasodilatator. Permite refacerea forței musculare, după efort, după antrenament pentru sportivi, fiind o sursă bună de citrulină care se transformă în arginină.

Ajută la arderea grăsimilor, practic prin suplimentarea cu arginină și potențialul de creștere a țesutului gros adipos. Permite o excelentă hidratare”, a mai spus medicul.

Dr. Anca Hâncu - medic, nutriționist

Dr. Anca Hâncu - medic, nutriționist

[Sursa foto: Dr. Anca Hâncu - medic, nutriționist - Facebook]

Persoanele care nu ar trebui să consume pepene

Există o serie de condiții medicale în care consumul de pepene este contraindicat: ”Sunt persoanele alergice la polen, la graminee, care pot dezvolta alergii încrucișate, în mod special pepenele galben, dar și la pepenele roșu.

Uneori poate declanșa migrene la cei care au antecedente. Există risc dacă exagerăm pentru că este un aliment care conține monozaharide fermentabile și polioli. Acestea nu se absorb ușor în intestin, iar, la persoanele cu simptom de intestin iritabil, în exces, poate duce la balonare, crampe abdominale, diaree sau constipație”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Un nou tip de afacere câștigă teren în România: Clienții își culeg singuri legumele, care se vând cu 15% mai mic decât la tarabe

De asemenea, la persoanele cu diabet se recomandă mare moderație. La persoanele cu insuficiență renală cronică, în stadii moderate și avansate, este contraindicat pentru că aceștia trebuie să evite un consum mare de potasiu și pepenele are potasiu. De asemenea, este contraindicat pentru persoanele cu intoleranță la fructoză.

Pepenele galben elimină toxinele din organism

Pepenele galben elimină toxinele din organism

[Sursa foto: Pexels.com]

Pepenele galben elimină toxinele din organism

Pepenele galben are o compoziție și calorii asemănătoare cu pepenele roșu. ”Conține și acesta betacaroten, conține vitamina C, ca antioxidanți principali. Practic, acționează ca un burete, elimină toxinele din organism, ajută la neutralizarea acidității. Conține fibre, dar și minerale, calciu, potasiu, zinc. Previne guta, previne nivelul ridicat de colesterol și artrita”, a mai declarat nutriționistul Anca Hâncu.

Citește și: VIDEO- Pepeni gustoși, dar care conțin cantități mari de pesticide

Pepenele, recomandat în curele de slăbire

Pepenele, prin conținutul lui ridicat de apă, de fibre și conținutul foarte mic de calorii, în cantitate moderată, ajută foarte bine la gestionarea greutății, la menținerea sau chiar scăderea greutății. ”Atât timp cât este consumat în cantitate moderată. O porție de pepene poate înlocui cu succes o felie de tort și ajută mult persoanele care doresc să scadă în greutate”, mai spune medicul.

Care e porția ideală de pepene?

”Undeva la 300 de grame, preferabil la gustare, între mese. Sau poate fi combinat pepenele. Spre exemplu, cuburi de pepene în salate sau dimineața cu iaurt și cereale la micul dejun.

Pepenele roșu - un desert delicios

Pepenele roșu - un desert delicios

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji: „Anul acesta nu vor fi focuri de artificii, va fi un spectacol de lasere și drone care va marca începutul evenimentului”- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Putem să facem o salată ușoară de vară. Cel mai bine se asociază pepenele roșu cu o brânză sărată. Vorbim de câteva cuburi și cu verdeață. Ar putea fi un meniu pentru cină. Mai e și faimosul aperitiv italian prosciutto crudo con melone, pepene galben cu prosciutto, care este foarte bun. Dar nu mai combinăm și cu pâine și cartofi. Ne ajută să mâncăm mai ușor”, indică Anca Hâncu.

Citește și: Top 10 alimente care s-au ieftinit în marile lanțuri de magazine după intervenția Guvernului

Nutriționistul mai spune că ideal ar fi ca pepenele să fie consumat separat de masă: ”Bine ar fi să lase o oră-o oră și jumătate. Ideal e să fie consumat separat de masă, să fie ca gustare. E mult mai ușor digerabil și fibrele acelea cu totul altfel se digeră”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si