EXCLUSIV: O familie a investit peste 100.000 de euro într-un atelier de jucării/ Matei Grosu: ”Este în egală măsură greu și frumos să faci jucării din lemn lucrate manual”
Doi soți au decis să atragă fonduri europene pentru deschiderea unui business cu jucării din lemn realizate manual. Proiectul lor a fost unul câștigător iar acum se bucură de succes.
Doi soți din Neamț au fost fericiții câștigători care au primit șansa să-și deschidă un atelier de jucării lucrate manual. Deși nu știau ce îi așteaptă, Maria și Matei Grosu au fost încrezători iar acum au ajuns să își trimită produsele în SUA, Australia și Japonia. Matei Grosu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre banii investiți în afacerea cu jucării, despre timpul necesar realizării produselor și despre promovarea lor.
Cei doi părinți, dornici să învețe și să producă cele mai frumoase jucării din lemn
”În spatele Vulp’s stau doi părinți, eu și soția mea, Maria. Tot ce am făcut până acum, cu bune și mai puțin bune, succese și eșecuri, le-am făcut împreună de la zero. Am deschis atelierul în vara anului 2017, și privind în urmă nu aș alege alt partener, și sunt mândru de ce am reușit să realizăm.
Adevărul este că niciunul din noi nu aveam habar ce înseamnă să realizezi un produs, să faci producție. Ne-am documentat aproximativ un an de zile, ne-am sfătuit cu niște tâmplari cu experiență în legătură cu echipamentele pe care să le folosim, ce tip de lemn să folosim, vopsea, adezivi și apoi am pornit la treabă”, a spus Matei Grosu.
”În 2015 am identificat o măsură de finanțare în valoare de 70.000
de euro, 100% nerambursabili prin intermediul PNDR, și cum doream să facem ceva al nostru, am făcut planul de afaceri și documentele necesare și am depus în sesiunea 2016. Proiectul a fost câștigător și am semnat contractul de finanțare la începutul anului 2017. Am asigurat astfel o parte din investiția inițială, ulterior am mai obținut și niște împrumuturi de la bancă”, a povestit cofondatorul.
Pentru că acordurile au durat câteva luni, deja cei doi soți s-au apucat să schițeze câteva modele de jucării.
”Numai aspectele astea au durat în jur de 3 luni. Între timp definisem câteva modele de jucării cu care să începem, pe care le-am prototipat și ulterior au devenit primele jucării produse. Era vorba de un set de cuburi de construit, două modele de puzzle, câteva figurine și o jucărie pentru antrenarea îndemânării pentru copii de 18+ luni, în formă de arici, mai exact copiii trebuiau să pună țepii pe arici.
Ariciul asta este singura jucărie pe care o producem încă de la început”, a explicat Matei Grosu.
Jucăriile din lemn costă între 50 de lei și 1000 de lei
Cât despre banii investiți la început în atelierul de jucării, aceștia a spus că au primit 70.000 de euro ajutor nerambursabil și aproximativ 30.000 de euro împrumut.
”O parte din profit l-am investit în fiecare an. Business-ul nostru este handmade, așadar în atelier avem mașini, unelte clasice, necontrolate pe calculator. Avem toate utilajele necesare de la fierăstrău circular și fierăstrău cu bandă, strung, la mașini de rindeluit, găurit, mașini de șlefuit, etc.
Însă toate operațiunile realizate țin de priceperea colegilor care lucrează în linia de producție”, a spus cofondatorul.
Astfel de jucării din lemn variază ca și preț între 50 de lei și peste 1000 de lei pentru seturile mai complicate.
Afacerea își dorește să atragă cât mai mulți clienți internaționali
”Unele au nevoie de un timp mai mare de proiectare, prototipare și testare.
Altele, cum sunt figurinele de animale din lemn sau păpușelele din lemn mai puțin. Plecăm de la o idee, o descriem în detaliu, apoi punem pe hârtie designul inițial, facem prototipul și vedem dacă trebuie să modificam ceva, apoi facem o serie limitată pe care o testăm în piață. Este în egală măsură greu și frumos să faci jucării din lemn lucrate manual. Este o muncă care implică răbdare și talent, de la tăiere conform șablonului, la șlefuire și modelare, până la pictură”, a povestit Matei Grosu.
”Prețurile variază între 50 de lei pentru o figurină din lemn, să zicem o zână sau un animal al pădurii de exemplu și peste 1000 de lei pentru unele seturi mai complicate, cum ar fi setul de Pikler, balansoar, bârne și pietre de echilibru. Sau căsuța de păpuși și mobilierul”, a mai adăugat acesta.
Pe viitor, cei doi soți și-au propus să dezvolte cât mai mult site-ul societății astfel încât să atragă clienți la nivel internațional.
”Avem mulți clienți din SUA, Canada și Uniunea Europeană, însă deocamdată ajungem la ei prin intermediul unei platforme de vânzări produse handmade și vintage. De asemenea, mi-am propus să dezvoltăm cât mai multe relații comerciale cu alți comercianți, magazine fizice sau online. Dorim să dezvoltăm un lanț de distribuție cât mai scurt cu putință, motiv pentru care cel mai probabil nu vom mai colabora cu mari distribuitori”, a mai precizat Matei Grosu.