In articol:
- Semnificațiile zilei de 26 octombrie
- De Sfântul Dumitru se taie un brad din pădure și i se dă foc
- Cum află ciobanii dacă iarna va fi ușoară sau călduroasă?
Sfântul Dumitru este sărbătorit pe data de 26 octombrie de foarte mulți români.
Semnificațiile zilei de 26 octombrie
Etnologul Menuț Maximinian a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre simbolistica sărbătorii Sfântului Dumitru, dar și despre obiceiurile care au loc în diferite zone ale țării, acolo unde mai sunt respectate chiar și în zilele de astăzi.
”Anul se împarte între sezonul cald, vara, între 23 aprilie şi 26 octombrie, având ca mijloc al timpului 20 iulie-Sântilie şi cel rece, marcat între 26 octombrie şi 23 aprilie, cu mijloc la 16 ianuarie- Sânpetru de Iarnă, în funcţie de două sărbători: Sfântul Dumitru (26 octombrie) şi Sfântul Gheorghe (23 aprilie).
Citește și: Calendar ortodox 25 octombrie 2023: Ce sărbătoare este miercuri?
Cu ocazia Sfântului Dumitru toate vietățile se retrag pentru hibernat.
”În Bărăgan, datorită condiţiilor climatice diferite de cele de la munte, Răvăşitul oilor are loc mai târziu, încheindu-se doar pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. „Fiind hotare ale timpului- prin poziţia calendaristică şi prin ritologia efectuată-, Sâmedru şi Sângeorz, considerate în calendarul popular sărbători echinocţiale, fiecare din ele putea să fie nu numai început de anotimp, ci şi de an” spune I.
De Sfântul Dumitru se taie un brad din pădure și i se dă foc
De asemenea, o tradiție presupune tăierea unui brad din pădure, care mai apoi va fi ars în noaptea de 25 spre 26 octombrie. Acest pom cosmic, este simbolul unui an bogat, asta dacă flăcările lui se ridică spre cer. Totodată, în Oltenia sunt aprinse mai multe focuri în diferite locuri unde ar putea să se ascundă duhuri rele. O altă tradiție spune că în sâmbăta de dinaintea Sfântului Dumitru se dă de pomană.
”Să nu uităm de Focul lui Sâmedru, ceremonialul în care bradul sacrificat din pădure este ars în ceas de noapte, ca o regenerare şi purificare a timpului. Acest lucru simbolizează încheierea anului pastoral, amintind şi de Pomul cosmic. Anul ce vine va fi cu atât mai bogat, cu cât focul se va ridica mai aproape de cer. În Oltenia se aprind în noaptea ajunului de Sâmedru focuri în crucile drumurilor, pe malul apelor, în toate locurile în care ar putea sta duhurile necurate. La Sâmedru cerul se deschid şi sufletele morţilor se întorc acasă, iar dacă nu sunt împăcate se pot transforma în strigoi, moroi, vârcolaci”, adaugă etnologul.
Citește și: Sf. Dumitru 2023: Ce se spune despre noaptea de dinaintea acestei mari sărbători?
Cum află ciobanii dacă iarna va fi ușoară sau călduroasă?
Tot în ziua de 26 octombrie ciobanii află dacă iarna ce vine va fi aspră, sau mai blândă printr-un ritual în centrul stânii. Acest ritual se mai practică încă în Zona Ardealului.
”De Moşi, în sâmbăta ce dinaintea sărbătorii Sâmedrului, se dă de pomană. În Ardeal Moşii de toamnă sunt echivalentul Zilei morţilor, pomenirea fiind pe 1 noiembrie. În noaptea de 25 octombrie ciobanul pune cojocul în centrul stânei să vadă ce oaie se aşază pe el. Dacă e oaie albă, iarna va avea zăpadă multă, dacă e neagră, va fi uşoară şi călduroasă. Dacă în zori prima oaie merge spre sud, iarna va fi grea, dacă merge spre nord, iarna va fi blândă iar primăvara vine devreme. În legende Sâmedru coboară pe Pământ împreună cu Sângiorz, amândoi cu cheile vremii la brâu. Sâmedru închide uşa soarelui de la casa vremii şi o deschide pe cea a iernii, iar Sângeorz deschide uşa verii şi o închide pe cea a iernii. Sărbătoarea e zi a soroacelor, deoarece se termină vechi înţelegeri şi se fac noi învoieli”, explică Menuț Maximinian.
Odată cu Sfântul Dumitru fetele se apucă de cusut, iar copiii se pregătesc să învețe colindele pentru sărbătorile de iarnă.
”Acum încep şezătorile, lucrul pe câmp fiind terminat, fetele apuncându-se de cusut, în nopţile lungi de iarnă. Mai e un pic şi în şezători se învaţă şi colindele. Sâmedru este, în biserică, Sfântul Dumitru (Dimitrie), izvorâtorul de mir din Tesalonic. Conform Sinaxarului, Sfântul Dimitrie „a fost pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximi(li)an Galeriu (284-305), trăgându-se din Tesalonic, fiind din început evlavios şi învăţător al credinţei celei în Hristos. Deci mergând Maximi(li)an la Tesalonic, a fost prins sfântul şi pus în temniţă, pentru că era vestit în dreapta credinţă” ”, mai spune etnologul.
Citește și: Tradiții de Sf. Dumitru 2023: Ce trebuie să faci pentru a avea noroc și sănătate?
Potrivit scrierilor istorice, marele Dimitrie şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, făcând după moartea sa multe minuni şi uimitoare tămăduiri. De altfel, Dumitru este unul din numele celei mai întâlnite în rândul românilor.