Laura Mateescu este o româncă atât de pasionată de frumos, de pictura care îmbină atât iubirea pentru artă cât și iubirea pentru natură și tot ceea ce este tradițional. Ea a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre pasiunea sa, despre pictatul pe ouă și despre metodele de decorare ale acestora pentru Paște.

Laura crede că a moștenit talentul de la tatăl său

”O să încep prin a răspunde la întrebarea „de unde am moștenit această pasiune”. Îmi aduc aminte faptul că mă remarcase profesoara de desen și pictură din școala generală. Ulterior însă, nu am urmat o școală de profil, dar pe lângă școală, în timpul liceului, am urmat cursurile Școlii populare de artă din Cluj-Napoca. Pentru acest lucru, pentru susținere, îi mulțumesc mamei mele. În ceea ce privește talentul, cred că acesta a venit pe linie paternă. Tata putea să tragă o linie dreaptă lungă fără probleme. Desenul lui tehnic era impecabil, chiar dacă nu a lucrat niciodată într-un domeniu conex cu arta sau arhitectura”, a spus Laura.

Laura Mateescu- instructor de pictură

Laura Mateescu- instructor de pictură

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Mi-am urmat pasiunea, ca hobby, până când a venit pe lume primul meu copil, adică până în 2013. Atunci pot spune că pictura, și lucrul manual, au devenit o preocupare mai importantă. Observasem faptul că la noi în țară educația simțului artistic are mari lacune; nivelul cultural în acest domeniu, este cu mult sub cel din alte țări.

A crescut în mine dorința de a transmite și altora învățăturile pe care le-am acumulat de-a lungul timpului, și am făcut acest lucru pe înțelesul tuturor”, a mai adăugat artista.

Citește și: Pregătirile de Paște sunt gata la Iași. Autoritățile vor asigura ordinea publică în noaptea de Înviere

Cât despre pictatul pe ouă, Laura Mateescu spune că răbdarea este cheia în această îndeletnicire deoarece, la prima vedere poate părea destul de dificil.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

”Pictura pe ouă face parte din categoria picturii decorative. Pictura decorativă ne dă acea satisfacție de a picta ceva util, decorativ, trecând peste limitările date de suprafața plană a unui tablou. În același timp, tocmai din cauza formei tridimensionale curbate, pictura pe ouă poate părea dificilă.   Secretul reușitei constă în geometrizarea modelului pe care îl pictăm pe ou. Mai întâi se împarte oul în 2-4 secțiuni mari, iar apoi, fiecare secțiune este la rândul ei umplută cu forme geometrice mari”, a explicat Laura Mateescu.

Există mai multe metode de încodeiat ouăle de Paște

”Modelul devine din ce în ce mai complex prin umplerea cu linii drepte sau curbe a fiecărei forme geometrice realizate la pasul anterior. Urmând acest principul, indiferent de metoda folosită, pictura pe ouă devine mai ușoară. Nu vei putea picta foarte multe ouă într-o zi. De aceea, în vremurile de demult, încondeierea ouălor începea și cu o săptămână înaintea Paștelui, lucrându-se la mai multe mâini, pe ouăle golite de conținut”, a mai adăugat instructorul de pictură.

 Mai întâi se împarte oul în 2-4 secțiuni mari, iar apoi, fiecare secțiune este la rândul ei umplută cu forme geometrice mari

Mai întâi se împarte oul în 2-4 secțiuni mari, iar apoi, fiecare secțiune este la rândul ei umplută cu forme geometrice mari

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Putem să folosind metoda tradițională a încondeierii, trasând liniile cu ceară, dar putem să pictăm ouăle cu vopsele, trasând liniile cu pensula în loc de condei. Eu folosesc acrilice pentru că se usucă repede iar ulterior vopseaua nu se ia pe mâini atunci când oul este manevrat. Pictura unui model tradițional pe ouă necesită multă răbdare. La început este posibil ca modelul să nu iasă foarte simetric”, a spus aceasta.

Laura, povestește că în Moldova a învățat lucruri foarte interesante despre pictatul pe ouă.

”Am fost într-o vacanță prin Moldova, și am vizitat pe rând mai multe sate și mănăstiri. Am aflat atunci câteva lucruri foarte interesante despre pictura tradițională pe ouă. În aproape fiecare sat din Moldova s-a dezvoltat un alt stil, un alt model, specific acelui loc. Există la noi în țară mai multe muzee ale ouălelor - eu l-am vizitat pe cel de la Ciocănești. La unele ouă întregul model este realizat în culori roșu-verde-galben pe fundal alb, iar conturul este negru. Alte modele presupun aplicarea treptată a culorilor- se încondeiază modelul geometric cu ceară, iar oul se scufundă pe rând în vopsea galbenă, apoi roșie, și în cele din urmă, după ultima încondeiere cu ultimele detalii mărunte, se folosește vopseaua neagră”, a precizat instructorul de pictură.

Crucea, un simbol des întâlnit pe ouă

”Pictura nu este singura metodă de a decora ouăle. Găsim în acest muzeu și ouă decorate cu mărgele- tradiție din zona Transilvaniei. Ceea ce au în comun toate aceste metode este geometrizarea modelelor, respectiv stilizarea. Și aceasta însă are diferite variante în funcție de zona în care a fost pictat oul. Modelul este mai complex în zonele din nordul tării, și devine mai simplu cu cât venim mai spre sud. Mai mult decât atât, în afară de linii drepte și curbe mai putem întâlni, în funcție de zonă, păsări și flori stilizate. Acestea simbolizează primăvara, sărbătoarea Paștelui fiind legată de acest anotimp”, a mai povestit Laura Mateescu.

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu- antena3.ro

Citește și: Când se ia Lumină în Noaptea de Paşte 2023? Tradiţii pentru Noaptea de Înviere

Modelul este mai complex în zonele din nordul tării, și devine mai simplu cu cât venim mai spre sud

Modelul este mai complex în zonele din nordul tării, și devine mai simplu cu cât venim mai spre sud

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Eu am pictat deseori pe ouă și o cruce, cu ornamente tradiționale ortodoxe la capete. Fac acest lucru pentru a păstra clară legătura între pictura pe ouă și sărbătoarea pentru care le pictăm. Vreau ca cel care privește oul să nu se gândească doar la frumusețea modelului în sine, ci și la faptul că Iisus s-a răstignit pe cruce pentru noi. În fiecare ou pictat există o trăire a celui care l-a lucrat. Emoțiile se încondeiază și ele acolo. Personal mie nu-mi place să fac două ouă la fel. Fiecare ou pictat este unic. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si