Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV - Povestea impresionantă a directorului anului, care a bătut din poartă în poartă să aducă copiii la școală: ”Munca cea mai grea este schimbarea mentalității”

Rosemarie Cocoană, învățătoare și directoare de 5 ani la Școala Gimnazială din Eșelnița face tot ce îi stă în putință pentru a educa copiii. Ea își dorește ca părinții să aibă mai multă încredere în școală.

Stefania Pavel,

Rosemarie Cocoană a reușit să-i aducă pe copii și pe părinții lor, din nou la școală.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Directoarea, Rosemarie Cocoană de la Școala Gimnazială din Eșelnița, județul Mehedinți este dovada pură că România își dorește să aibă un sistem de educație bine pus la punct. Deși sunt multe probleme de rezolvat, pasul cel mai important este ambiția și credința puternică de a schimba ceva, chiar dacă asta implică timp și multă răbdare.

Ce a făcut Rosemaria Cocoană pentru copiii din comună?

Rosemaria Cocoană este învățătoare și înainte de a ajunge la cârma instituției și-a promis că va face tot ce îi stă în putință să aducă educația la un alt nivel în comuna din Mehedinți, acolo unde peste 50 la sută din locuitori sunt rromi, oameni care fie trăiesc cu ajutoarele sociale, fie au decis să plece din țară ca să

muncească. În urma lor au copii care acum sunt în grija altor rude. 

Doamna Cocoană s-a dus chiar din poartă-n poartă să le zică oamenilor să-și lase copiii la școală, deoarece numai în acest mod vor putea avea o viață lipsită de griji. Ea a angajat și un mediator școlar din comunitatea romă, pe care tot satul îl știe de „domn profesor”. Acest demers nu a fost deloc ușor, însă a reușit să-i convingă că educația este cheia către un viitor frumos.

”Pentru a-i aduce pe copii la școală sau la grădiniță este foarte important să-i convingi pe părinți de rolul pe care educația îl are în viața acestora. Faptul că am reușit să înființez în școală un post de mediator școlar care aparține etniei rome este o mare realizare. Merg în comunitate împreună cu mediatorul atunci când problemele sunt mari, când vorbim despre cazuri de abandon școlar și când munca de consiliere a părinților trebuie făcută la ei acasă.

Relația pe care o am cu părinții atât în calitatea mea de învățător cât și în cea de director al școlii este foarte deschisă, o relație bazată pe încredere și respect reciproc, o relație bazată pe o comunicare corectă făcută într-un mod simplu  astfel încât acești oameni să înțeleagă ceea ce le transmit și să aibă curajul să-mi spună problemele cu care se confruntă”, a spus în exclusivitate pentru stirilekanald.ro
, directoarea.

Rosemarie Cocoană a mers din poartă în poartă pentru a-i aduce pe copii la școală.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: EXCLUSIV- Elena Orbocea a creat un adevărat Rai al păpușilor realizate manual pentru a evidenția diversitatea etnică: ”Păpușile mele sunt unicat, nu lucrez cu matrițe”

Educatoarea a reușit să-i convingă pe părinți să-și termine studiile

Pe calea cea bună a reușit să-i aducă și pe părinții elevilor, care s-au înscris din nou la școală pentru a-și finaliza studiile, prin programul „A doua șansă”. Părinții ar fi simțit din partea educatoarei o deschidere și chiar ar fi început să își expună problemele pe care le au cu copiii, cu profesorii și cu membrii comunității.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Cadrul didactic spune că mai ales în mediul rural situația este foarte complicată, cu cât oamenii aleg să fie inhibați, să nu se informeze și să urmeze drumul pe care l-au ales cei din familia lor, lucru total greșit. Așadar, una dintre cele mai problem dintr-un astfel de mediu este schimbarea mentalității.

”Cred că una dintre cele mai mari probleme pe care o avem este neîncrederea părinților, neîncrederea societății, în ceea ce înseamnă, de fapt, profesor, creator de suflete, creator de educație,  un pol al schimbării copiilor. Revin la ceea ce spuneam că munca cea mai grea este cea de schimbare a mentalității.  Încerc să le spun tuturor că părinții, elevii,  societatea civilă trebuie să fie partenerii noștri de nădejde în actul educațional astfel încât să putem avea o educație de calitate pentru noi toți, pentru cei care am ales să stăm în România și am ales să producem schimbări în țara noastră fără a pleda în victime”, a explicat Rosemarie Cocoană.

”Respectă și vei fi respectat”, deviza directoarei

Un lucru foarte important pe care ea a încercat să-l insufle elevilor săi este respectul și corectitudinea față de ceilalți. Odată cu aceste valori apar și încrederea, dar și evoluția către o relație sănătoasă între elev-profesor și părinte.

”Ceea ce le repet zilnic copiilor mei la școală, eu fiind învățătoare, este:  ”Dacă vrei să fii respectat, trebuie să înveți să-i respecți pe ceilalți!”.  Respectul vine de la sine atunci când tu ești un om care apreciezi valorile morale și înțelegi că poți fi respectat dacă în jurul tău emani respect. Elevii, părinții, comunitatea te respectă pentru ceea ce ești tu și cred că atitudinea pe care o ai, comunicarea cu acești factori contribuie la respect sau lipsa de respect a acestor față de tine. Atunci când crezi că faci lucrurile bune, când muncești, când ești un om dedicat meseriei pe care ai îmbrățișat-o, cred că respectul celorlalți față de tine, vine de la sine”, a mai spus directoarea.

Rosemarie Cocoană a fost aleasă directoarea anului pentru Egalitatea de Șanșe pe care a promovat-o în comuna Eșelnița.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Vești bune în învățământ! Salariile profesorilor ar putea crește de la 1 ianuarie 2024: ”Noi ne dorim ca toate angajamentele făcute personalului din învăţământ să poată fi respectate”

Rosemarie Cocoană a fost desemnată și directorul anului 2023 la categoria Egalitate de Șanse. Atunci, ea s-a simțit extrem de apreciată pentru munca depusă și a spus că această distincție o dedică tuturor cadrelor didactice care își dedică viața pentru copii.

”A fost cea mai puternică emoție pe care am simțit-o în viața mea, după nașterea propriului copil și bucuria de a fi mamă.  Am participat la foarte multe activități în cei 28 de ani de carieră didactică, în cei 20 de ani de voluntariat, dar niciodată n-am simțit acea emoție pe care am avut-o pe data de 9 octombrie la București. Am simțit acel sentiment de ”valorizare” pe care niciodată nu l-am trăit cu adevărat, a fost momentul cel mai frumos al  reușitei mele profesionale”, a povestit în cele din urmă cadrul didactic.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI