In articol:
- Prima zi de școală 2023. ”Este foarte important cum pregătim copiii”
- ”Preșcolarii plâng în primele zile. Se simt abandonați”
- ”Copilul trebuie să știe că părintele îl iubește indiferent de rezultat”
- Cooperarea dintre familie și școală, foarte importantă
- Părinții ar trebui să comunice deschis cu adolescenții
- Începutul de an școlar, o provocare pentru copii și părinți
Prima zi de școală 2023. ”Este foarte important cum pregătim copiii”
Prima zi de grădiniță, prima zi de școală, prima zi de liceu sunt întotdeauna momente unice atât pentru copii, cât și pentru părinți.
Este important să îi povestim copilului ce se va întâmpla în prima zi de școală și ce va face acolo, să îl încurajăm și să fim alături de el”, spune psihologul.
”Preșcolarii plâng în primele zile. Se simt abandonați”
Un alt sentiment pe care copiii îl resimt este abandonul, separarea de părinți.
Citește și: Calendarul anului școlar 2023-2024 pentru fiecare județ. Data la care se termină vacanța de vară 2023
Trecerea de la grădiniță la școală sau de la clasa a IV-a la clasa a V-a sau trecerea la liceu. Acestea sunt etape la care copiii și părinții se vor adapta la stimuli noi. ”Apar presiunea academică, cerințe noi și crescute, atât ale profesorilor, cât și ale părinților. Este foarte important ca părintele să nu uite că școlarul lui este, în primul rând, copilul lui și să îl sprijine”, mai spune Cristina Matianu.
”Copilul trebuie să știe că părintele îl iubește indiferent de rezultat”
Cum ar putea părintele să își sprijine copilul?” Ar putea să îi spună copilului ”eu am încredere în tine”, ”sunt convins că faci ce este mai bine și, orice ai face, eu te susțin și te iubesc”. Atunci când părintele uită de copil și vede doar școlarul, atunci când părintele se supără pentru note mai puțin bune sau când performanța nu ajunge la nivelul așteptat al părintelui, atunci relația părinte-copil se deteriorează.
Copilul trebuie să știe că părintele îl iubește indiferent de rezultat. Bineînțeles, părintele poate fi dezamăgit de note sau rezultate mai puțin bune, dar asta nu înseamnă că seara nu pot petrece timp împreună unul cu celălalt. Practic, comunicarea dintre părinte și copil este foarte importantă”, a mai precizat psihologul.
Citește și: Elevii de liceu vor studia o nouă materie începând din această toamnă. Anunțul ministrului Educației
Cooperarea dintre familie și școală, foarte importantă
Un factor foarte important este cooperarea dintre familie și școală: ”Atitudinea pe care părintele o are față de școală. Atitudinea părintelui va fi și atitudinea copilului. Și dacă părintele discreditează școala, la fel va face și copilul. Dacă părintelui nu îi pasă de note, nici copilului nu îi va păsa de note. Interesul și implicarea părintelui se reflectă în interesul și implicarea copilului la școală”.
La adolescenți, vorbim de un impact semnificativ din punct de vedere psihologic. Adolescența este o perioadă de schimbări profunde, atât fizice, cât și profesionale. De obicei, adolescența începe între 10-12 ani și se încheie în jurul vârstei de 18-20 de ani.
”Adolescenții tind să își dezvolte identitate mai complexă în această perioadă și să se întrebe cine sunt și unde se încadrează. Ei își dezvoltă relații mai profunde, mai complexe cu colegii. Contează foarte mult influența grupului social, prima relație, primul iubit, prima iubită. Toate acestea joacă un rol important în sănătatea lor emoțională.
Presiunea academică, apropierea de valori, de examene, alegerea liceului- toate acestea pun presiune pe copiii noștri”, mai spune psihologul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Părinții ar trebui să comunice deschis cu adolescenții
Adolescenții au o dorință de a avea mai multă autonomie și mai multă independență. Ceea ce intră în conflict cu regulile școlii și ale părinților:
”Ar trebui ca părinții să fie sensibili la nevoile și preocupările lor, să comunice deschis și să îi asculte și să îi sprijine.
Marea majoritate a adolescenților care vin la mine la cabinet spun că le lipsește ascultarea activă din partea părinților. Când vorbesc cu părinții, nu se simt ascultați și nu se simt înțeleși. Practic, părinții încearcă să își impună punctul lor de vedere fără să asculte și ce are copilul de spus”.
Începutul de an școlar, o provocare pentru copii și părinți
Pentru părinți, începerea școlii aduce un nou ritm al vieții de familie. Pe lângă gestionarea orelor de trezire, de masă, activități extra-curiculare, apare și stresul legat de organizare, de timp.
”Pentru a ne putea păstra liniștea sufletească, recomand ca părinții să comunice cât de des pot cu alți părinți, cu prieteni, cu membri ai familiei, să împărtășească îngrijorările, bucuriile asociate acestor etape. Și mai ales să comunice și să fie conectați cu copilul lor.
Pentru copii, începutul este mai greu decât pentru părinți pentru că părinții știu ce urmează. Copiii, mai ales dacă sunt în primele clase, nu știu ce urmează. Ca și sfat: să comunice cât mai bine și copiii cu părinții, și părinții cu copiii”, a mai declarat Cristina Matianu.