La Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, aflat în Sectorul 1 din București, a fost inaugurat CB LAB, primul laborator de realitate virtuală din România. Acesta a fost un moment mult așteptat atât de profesori, cât și de elevii liceului.

Laboratorul de realitate virtuală este destinat experimentelor

Directoarea liceului, Issa Cristina-Floreta, a vorbit, în exclusivitate pentru stirikanald.ro, despre dotările laboratorului, dar și despre necesitatea lui în unitatea de învățământ.

”Este primul laborator virtual, este total diferit de acele smart lab-uri care sunt pentru partea de robotică și informatică. El este menit pentru această zonă de experiment, adică domeniul acesta practic”, a explicat directoarea.

Citește și: Acuzații- elev bătut acasă de profesor

În laboratorul modern elevii pot face exprimente pentru mai multe materii, iar platforma conține și materiale teoretice.

”Experimentele sunt dedicate mai multor materii, biologie, fizică, științe și chimie, deci sunt 4 domenii și este foarte important că îmbinăm mai multe domenii precum: educație, IT, partea aceasta de didactică metodică modernă”, a adăugat aceasta. 

Experimentele se fac sub îndrumarea profesorilor

”Totodată, în platformă găsim și noțiunile de teorie, tot ce înseamnă teorie și experiment în sine este făcut de referenți din domeniu, adică de către profesori și toate acestea sunt adaptate curriculului național pentru nivelul liceal”, a mai spus Cristina Issa.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De asemenea, exprimentele pot fi realizate de elevi numai sub îndrumarea profesorilor iar acestea durează aproximativ 30 de minute.

”Se reduce timpul pe care îl alocăm realizării unui experiment. De exemplu, un experiment de biologie poate să dureze și 4 ore, pentru că am de realizat ceva, trebuie să văd cât timp acționează substanța. Aici experimentele sunt între 15 și 30 de minute”, a explicat directoarea liceului.

Elevii, încântați de laboratorul de realitate virtuală

Elevii care au pășit pentru prima dată în laborator au fost entuziasmați, mai ales de faptul că liceul lor este primul de țară care are un asemenea spațiu.

Citește și: Percheziții de ultim moment într-un dosar de trafic de droguri de risc. Sunt vizați și elevi care consumă cannabis

Au fost reacții diferite, de la bucurie, entuziasm, dorința de a intra cât mai repede în laborator, sunt foarte fericiți pentru că suntem primii care avem așa ceva și vor să intre cât mai des și să stea cât mai mult”, a spus Cristina Issa, care este și profesoară de limba și literatura română.

Mai mult, directoarea a povestit că tot conceptul a fost gândit de ea.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

”Nu am avut un concept integrat, așa cum este propus în celelalte laboratoare smart, este un concept creat, pus în practică pentru că l-am avut în afară. Am ales să o construiesc eu ca la piesele de puzzle”, a precizat directoarea.

Costurile laboratorul s-au ridicat la peste 53.000 de euro

Ochelarii VR folosiți în laborator au costat peste 3000 de lei perechea.

Citește și: Structură an școlar 2023-2024. Elevii ar putea avea o lună liberă în primăvara anului 2024!

”Eu am ales niște ochelari care, în momentul achiziției, erau destul de scumpi, am ales un Meta Quest, însă contează foarte mult soft-ul educațional din spate. Platforma aceasta educațională conține în momentul acesta 30 de licențe, una este alocată profesorului și celelalte 29 sunt pentru elevi, sunt achiziționate de un anumit număr de ani și ele sunt accesibile în momentul acesta de către toți elevii care intră în laborator și care realizează experimente”, a explicat Cristina Issa.

În total, investiția primului laborator de realitate virtuală s-a ridicat la peste 53.000 de euro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si