Sezonul de polen de ambrozie, cel care provoacă alergiile, începe undeva în luna iulie și se poate întinde până la jumătatea lunii octombrie. Totul depinde și de factorii de climă.

Adriana Nicolae, medic alergolog: ”Suntem în vârf de sezon”

Adriana Nicolae, medic alergolog: ”Suntem în vârf de sezon”

[Sursa foto: Facebook]

Care este perioada de alergie la ambrozie?

Sezonul de polen de ambrozie începe, discret, în lunile iunie-iulie și are un vârf în lunile august și septembrie. În funcție de aspectul climei, poate să continue.

Dacă este suficient de cald, uneori și toată luna octombrie. Au fost situații în care s-a întins și în primele săptămâni din luna noiembrie. Vârful de sezon este considerat lunile august și septembrie. Cu alte cuvinte, suntem în vârf de sezon”, a declarat medicul alergolog Adriana Nicolae.

Specialistul a subliniat și importanța prezentării la medic pentru stabilirea unei scheme de tratament: ”Dacă ești în primul an în care ai simptome, te vei prezenta la medicul alergolog sau la medicul de familie, ORL-ist, oftalmolog, în funcție de simptomele pe care le ai în vârf de sezon pentru că atunci ai simptome. După ce ți s-a stabilit un diagnostic, ți se va prezenta o strategie. Vor fi măsuri de profilaxie pe care le vei aplica categoric în sezon. Ți se va indica să te prezinți cu câteva săptămâni înainte de începerea sezonului.

Suntem în plin sezon de alergie la ambrozie

Suntem în plin sezon de alergie la ambrozie

Citește și: EXCLUSIV- Viața cu alergie la ambrozie: ”Pun plase anti-polen și folosesc un purificator de aer. Igiena casei e destul de importantă în perioada asta”

Astfel, reactualizezi informațiile și prescripțiile medicale pentru sezonul respectiv. Dacă optezi, la indicațiile medicului alergolog, pentru un tratament care să se adreseze direct cauzei alergice și care se cheamă imunoterapie alergen specifică, atunci vei începe acest tratament imediat după ce s-a terminat sezonul și vei urma fie într-o formulă perenă, adică tot timpul anului, fie într-o formulă pre și co-sezonieră, adică cu trei luni înainte de sezon, trei luni peste sezon”.

Reguli importante pentru alergia la ambrozie

Medicul Adriana Nicolae a subliniat importanța respectării unor reguli importante pentru cei cu alergie la ambrozie:

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

- Să nu te expui și să nu dormi cu ușile și ferestrele deschise
- Să utilizezi în casă dispozitive de aer condiționat cu filtre hepa speciale pentru polenuri.
- Să folosești purificatoare de aer pentru a menține în interiorul casei un aer lipsit de alergene.
- Să știi sezonul respectiv și să te expui în mediul înconjurător protejat, respectiv n-ar strica să porți mască.
- Să îți acoperi părul.
- Dacă te-ai expus, când intri în casă, să îți lași la intrare hainele și să te speli foarte bine și pe față și pe mâini, pe zonele expuse.
- Seara să te speli pe cap pentru că pot rămâne grăuncioare de polen și, așezându-le pe pernă, le vei inspira toată noaptea.

Citește și: Cum recunoști alergia la ambrozie. Zece simptome asociate cu aceasta

Nu uscați rufele în aer liber dacă aveți alergie la ambrozie

- Să folosești ochelari de soare pentru prevenirea simptomelor conjunctivale.
- Să nu usuci rufele în aer liber pentru că vei introduce polenul de pe haine în casă.
- Să eviți să te expui în zile în care se raportează o concentrație mare de polen și acelea sunt zilele foarte călduroase. O situație particulară este în zilele cu furtuni pentru că se ridică grăunciorii de polen la nivelul norilor, se îmbibă cu apă, își rup membrana și se transformă în particule foarte mici care vor penetra până în căile respiratorii inferioare. Pot declanșa crize de astm care duc pacienții către centrele de medicină de urgență. Niciodată să nu se expună în aceste condiții.
- Să evite iritarea suplimentară a mucoaselor respiratorii cu cosmetice, parfumuri, fum de țigară, abur de la gătit, mirosuri de la substanțele folosite pentru curățenie.

Masca poate ajuta persoanele cu alergie la polen

Masca poate ajuta persoanele cu alergie la polen

[Sursa foto: Pexels.com]

Calendarul polenurilor trebuie consultat

Alergologul a avut și câteva sfaturi pentru cei care pleacă în concediu, în această perioadă, în alte țări.

Este indicat să consulți calendarul polenurilor și când te deplasezi din țara ta într-un concediu. Sunt zone și în Europa, Canada, America unde au o concentrație mare de polen de ambrozie. Mai există și asemănări între polenurile de ambrozie și alte tipuri de polenuri, și reacții încrucișate între polenul de chiparos sau de cedru japonez. Atunci, dacă te deplasezi în zonele respective și e sezonul polenurilor, vei avea aceleași simptome ca și în țară unde te expui la polenul de ambrozie”, a mai spus Adriana Nicolae.

Citește și: Ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Este bine să te prezinți la medicul alergolog înainte cu câteva săptămâni de a începe sezonul alergiilor pentru a discuta toate variantele de terapie de care ai avea nevoie într-un sezon: ”Există săptămâni în care concentrația de polen e foarte mare și atunci simptomatologia poate să fie acută. Și din partea nasului, a ochilor sau chiar manifestări din partea pielii. Pot apărea chiar crize de astm. Vei primi o schemă potrivită pentru astfel de situații, upgradând atât medicamentele ca doze, cât și schemele în sine. Și poți după aceea să primești o schemă care să se adreseze unor simptomatologii moderate sau ușoare de zi cu zi, atunci când nu este o concentrație mare de polen”.

Tratamentul corect e foarte important în cazul alergiei la ambrozie

Tratamentul corect e foarte important în cazul alergiei la ambrozie

[Sursa foto: Pexels.com]

În plus, medicul mai spune că poți să ai o trusă de urgență pentru zile extrem de proaste, cu simptome care te pot aduce chiar la urgență. Să conțină un preparat cortizonic. Dacă este vorba de manifestări din partea aparatului respirator, gen crize de astm, vei avea și un inhalator.

Atenție mare la fructe și legume. Pot apărea alergii încrucișate

”Vorbim de sindromul numit de alergie orală sau sindrom de alergie încrucișată între polen și anumite fructe și legume. În cazul polenului de ambrozie, sunt raportate astfel de reacții la banană, castravete, zuchinni, pepene galben. Pacienții care au alergii respiratorii pot asocia și o formă de alergie alimentară cu precădere în sezonul polenic.

Pot apărea reacții și dacă vor consuma produse apicole. În special mierea de floarea soarelui care se suprapune peste sezonul polenic”, a mai spus Adriana Nicolae, medic alergolog.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si