EXCLUSIV: Se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977./”Am început să țipăm, nu știam ce să facem, parcă trăiam iadul”
Au trecut 46 de ani de la cutremurul din 1977 care a provocat pagube imense în întreaga țară. Mărturiile emoționante ale persoanelor care au trăit pe pielea lor cutremurul puternic.
Cei care au trăit pe pielea lor cutremurul din anul 1977, cu siguranță nu pot uita clipele prin care au trecut. Acesta a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 56 de secunde. Totodată, seismul a avut loc la ora 21:22 iar în urma lui s-au stins din viață peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti. Alți aproximativ 11.300
au fost răniţi.
Cel mai grav a fost afectată Capitala unde au fost distruse 33 de clădiri şi blocuri de înălţime mare sau medie. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale arată pagube în valoare de două miliarde de dolari, din care 70% în Bucureşti. În exclusivitate pentru stirilekanald.ro, persoane care au trăit prin ororile cutremurului din 1977, au povestit cum au simțit totul.
Povești emoționante ale celor care au simțit cutremurul din 1977
”Ne uitam la televizor, era filmul bulgăresc Dulce și amar. Stăteam în pat, soțul dormea și la un moment dat a început să se miște patul și am crezut că băiatul meu mișcă șifonierul. Apoi, s-a făcut o lumină și am crezut că se dărâmă peretele acela unde era șifonierul. S-a trezit și soțul, am luat și fata și băiatul în brațe și am coborât afară”, povestește o doamnă de 79 de ani din București.
”Am stat afară până la 3 dimineața, toată lumea era speriată, traumatizată. Când am intrat în casă căzuse vitrina iar a doua zi parcă totul era făcut din nisip. Dimineața am plecat la mama mea să văd ce fac, dacă este bine, pentru că nu mai aveam telefon, nimic.
În centru era dezastru, deja venise Ceaușescu din China, când a auzit că a fost cutremur. A dat ordin repede să vină armata și să înceapă căutările. Era o imagine greu de explicat în cuvinte. Militarii scoteau morții de sub ruine. Este foarte greu să îmi amintesc aceste momente”, a mai adăugat femeia cu lacrimi în ochi.
Cutremurul din '77 prin ochii unui copil de 7 ani
Victor Florescu, se afla în județul Teleorman în satul Ciolăneștii din Deal, în momentul cutremurului și avea doar 7 ani.
”Aveam deja șapte ani și câteva luni când s-a întâmplat tragedia. Era seară, abia se lăsase întunericul iar în momentul în care s-a produs am simțit că m-a zguduit și la propriu și la figurat. A fost ceva neplăcut din toate punctele de vedere și sincer, credeam că acolo este sfârșitul. Din câte îmi aduc aminte, m-a trezit un zgomot de la ceva din sticlă care se sparge pe un corp dur”, a povestit acesta.
”Lampa căzuse pe lada patului și se făcuse țăndări. Nu înțelegeam ce se întâmplă, ce era cu zgâlțâiala aceea cumplită de nu puteam ca să ne ținem pe picioare și să ieșim afară din casă. Când am ieșit afară pe prispa casei era un vuiet pe care eu nu-l mai auzisem vreodată și vântul bătea din toate părțile”, a mai adăugat Victor Florescu.
Seara de 4 martie, un coșmar pentru oameni
Doamna Maria, avea 16 când a simțit cutremurul.
”În ziua respectivă fusesem externată din spital, din cauza unei epidemii de scarlatină. În momentul cutremurului tocmai ce voiam să mă îmbrac pentru că ieșeam din baie. Dintr-o dată au început niște vuiete, urlete, dar fiind lângă piață am crezut că sunt zgomote de ceva care ar fi fost trântit. Apoi a apărut o lumină puternică și au început mișcările cutremurului”, a povestit aceasta.
”Ne-am speriat foarte tare, am început să țipăm dar nu știam să acționăm în niciun fel, parcă trăiam iadul. Toate fetele ne-am blocat la ieșirea din dormitor și când am reușit să ieșim cădeau cărămizi de la coșurile clădirii și părți din acoperiș. Ne-am strâns în stradă și am primit ajutor de la soldați. Ne-au adus paturi pentru că marea majoritate eram în pijamale sau chiar dezbrăcate. Apoi, am fost duse pe câmp până spre dimineață. A fost cea mai grea noapte”, a explicat îndurerată doamna Maria.
În cutremurul din 1977, Toma Caragiu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români și-a pierdut viața. Alături de el, au mai murit și regizorul de film Alexandru Bocăneț, cântăreața Doina Badea, poetul A.E. Baconsky, actrița Eliza Petrăchescu.