Expunerea incorectă și excesivă la soare reprezintă un factor de risc pentru pielea noastră, deoarece poate favoriza apariția unor boli grave, fie a arsurilor și a insolației. Totodată, căldura și statul la soare în orele nepotrivite pot agrava unele afecțiuni deja existente, precum bolile cardiovasculare sau cele autoimune. 

Cum alegem produsele de protecție solară?

Dermatologul, Andra Cristea a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro

despre cum alegem produsele potrivite pentru protecție solară, ce facem în cazul în care am fost deja arși, dar și câteva sfaturi despre cum obținem un ten luminos, cu un aspect sănătos pe timpul verii.

Citește și: EXCLUSIV: Cum ne protejăm pe timpul caniculei?/ Tudor Ciuhodaru: ”Epuizarea termică duce la șoc termic și deces”

”Când alegem produsele potrivite pentru protecție solară trebuie să ținem seama de câțiva factori cum ar fi tipul de piele. Persoanele cu pielea deschisă și foarte deschisă la culoare, vorbim aici de persoanele blonde sau roșcate, cu ochi deschiși la culoare și pistrui și care se ard cu ușurință au nevoie de protecție maximă, adică produse cu factor de protecție solară ridicat, așa numitul SPF 50. Persoanele cu piele mai închisă la culoare și care se bronzează mai ușor pot opta pentru o protecție mai scăzută, dar recomandabil este ca și ele să folosească un SPF de minim 30, deoarece nu doar ne asigurăm împotriva arsurilor, ci și împotriva efectelor razelor ultraviolete pe termen lung.

De asemenea, trebuie să ținem cont de sensibilitatea pielii. Bebelușii și persoanele cu piele atopică, adică foarte sensibila și predispusă la iritații este ideal să folosească un produs cu filtru solar mineral”, a explicat dermatologul.

Andra Cristea- dermatolog

Andra Cristea- dermatolog

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

În cazul arsurilor solare, unde pielea devine roșie, dureroasă și care se simte fierbinte la atingere trebuie neapărat să ne tratăm corespunzător.

Citește și: Incendii Grecia. "Suntem disperați, valul de caniculă se extinde". 300 de animale, salvate în ultima clipă

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Tratamentul clasic include creme și medicamente cu efect antiinflamator, care urmăresc să amelioreze simptomele și senzația de usturime resimțită la nivelul arsurii. Alte opțiuni de tratament la îndemâna oricui sunt gelurile sau creme de tip “după plajă”, preferabil cu conținut de mentol, pentru a răcori și regenera pielea afectată, compresele reci aplicate pe zona cu arsura calmează și răcoresc pielea, apa termală pulverizată ameliorează de asemenea durerea și hidratează, dușurile răcoroase, nu reci, fără a folosi săpun sau gel de duș, contribuie la scăderea disconfortului, comprese cu iaurt, ele hidratează și prin conținutul de probiotice accelerează vindecarea pielii și gelul de aloe sau sucul de castravete sunt înlocuitori naturali pentru produsele “după plajă”, hidratează și calmează senzația de arsură, ajutând la refacerea pielii” , a spus Andra Cristea.

Expunerea incorectă și excesivă la soare reprezintă un factor de risc pentru pielea noastră, deoarece poate favoriza apariția unor boli grave, fie a arsurilor și a insolației

Expunerea incorectă și excesivă la soare reprezintă un factor de risc pentru pielea noastră, deoarece poate favoriza apariția unor boli grave, fie a arsurilor și a insolației

[Sursa foto: PixaBay]

”Riscurile expunerii îndelungate la soare se împart în două categorii. Cele pe termen scurt, aici vorbim în principal de arsuri și insolație. Arsurile solare se pot vindeca cu așa numitele lentigine solare, acele pete maronii inestetice asemănătoare pistruilor pe care multe peroane le au pe umeri și spate și care nu sunt altceva decât cicatrici rămase în urma expunerii intempestive la soare.

Și cele pe termen lung, aici este vorba de îmbătrânirea prematură a pielii, cu riduri adânci, tentă gălbuie a pielii și aspect tern. Însă cele mai importante riscuri sunt reprezentate de apariția cancerului de piele, inclusiv a melanomului. Unul din factorii de risc cei mai importanți pentru melanom sunt arsurile solare în copilărie, unul din motivele principale pentru care trebuie acordată o atenție sporită protecției celor mici ”, a mai adăugat specialistul.

Sfaturi pentru un ten luminos și hidratat pe timpul verii

Pentru că pe timpul verii cele mai multe tinere și femei și confruntă cu deshidratarea pielii, dermatologul a oferit câteva sfaturi de îngrijire pentru a avea un ten luminos.

”În ceea ce privește rutina de îngrijire pe parcursul verii, “less is more”. Cu cât mai puține produse pe piele, cu atât pielea va putea respira și suporta temperaturile ridicate mai bine. Rutina de dimineață include curățarea tenului, apoi aplicarea unui produs cu SPF special formulat pentru tipul de ten. Ca și fond de ten, vara recomand un produs mai light, eventual de tip cremă colorată sau BB cream. Seara, rutina începe cu demachierea obligatorie cu un produs de demachiat, apă micelară sau cremă demachiantă, urmată apoi de curățarea în profunzime cu un produs care se clătește cu apă. Ca și îngrijire, putem aplica un ser pe bază de retinol, acid hialuronic, vitamina C, acid salicilic sau niacinamidă, in funcție de tipul de ten și necesități, urmate de o crema hidratantă ușoară și un contur de ochi”, a precizat Andra Cristea.

Persoanele cu piele mai închisă la culoare și care se bronzează mai ușor pot opta pentru o protecție mai scăzută.

Persoanele cu piele mai închisă la culoare și care se bronzează mai ușor pot opta pentru o protecție mai scăzută.

[Sursa foto: Pexels.com]

Totodată, alimentația este extrem de importantă când vine vorba de tenul nostru.

”Alimentația ar trebui să se bazeze în această perioadă pe fructe și legume. Dintre alimentele ce nu ar trebui să ne lipsească din dietă în timpul verii sunt: pepenele verde care conține 98% apă și un cocktail de vitamine și minerale care contribuie la hidratarea și detoxifierea organismului. De asemenea, piersicile sunt o sursă extrem de gustoasă de antioxidanți și flavonoide, prevenind îmbătrânirea prematură. Strugurii sunt o sursă importantă de resveratrol, cu importante efecte antioxidante și de rejuvenare a tenului iar castravetele conține 97% apă și este bogat în minerale, cu efect hidratant și antioxidant, fiind deseori întrebuințat în produse cosmetice”, a explicat dermatologul.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si