”În fiecare an, înainte de începerea facultăților, cele mai multe chirii se majorează cu aproximativ 10%. Aceste scumpiri rezistă până la sfârșitul lunii octombrie, după care încep să scadă treptat până când ating din nou prețul de dinainte de majorare. Cu alte cuvinte, revin la prețul pieței ”, spune Andreea Sîrbu.

Prețuri medii: garsonieră- 300 euro, 2 camere- 500 euro, 3 camere- 650 euro

În București, prețul mediu al unei garsoniere este de 300 euro, un apartament cu două camere are un preț mediu de 500 euro, un apartament cu trei camere 650 euro, iar unul cu patru camere 750 euro:

”Aceste prețuri pot să varieze în funcție de zonă, în funcție de investiția proprietarului în gradul de confort al chiriașului, distanța față de metrou, distanța față de școli, grădinițe, universități, centre comerciale etc”.

Citește și: Experții se așteaptă ca un euro să coste peste 5 lei în 2024

Zonele populare, în cazul studenților, sunt zonele care au universități, însă acolo chiriile pot atinge și majorări de 15%- 20% în această perioadă: ”Pe mulți asta îi determină să se îndrepte și către zone mai îndepărtate cu cerința ca unitatea închiriată să fie lângă metrou, mijlocul de transport preferat de către studenți”.

Chirie individuală sau la comun?

”Aici depinde foarte mult de bugetul de care dispune studentul, dar și de preferințele acestuia în ceea ce privește gradul de intimitate. Din punct de vedere al cheltuielilor, este mai avantajos să închiriezi un apartament mai mare și să împarți chiria, fiindcă așa cum am văzut mai sus, cu cât apartamentul are mai multe camere, cu atât prețul chiriei scade.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Facturile se vor împărți la numărul de persoane care locuiesc în apartament, deci o suprafață mai mare nu reprezintă o problema în acest caz”, mai spune agentul imobiliar.

Citește și: Ce schimbări intră în vigoare la 1 septembrie 2023, cu impact în buzunarul românilor

Cum obții o reducere a chiriei?

”Primul sfat pe care îl pot da celor care caută o chirie, indiferent de perioadă, dar mai ales acum, este ca oferta lor să presupună achitarea chiriei în avans pe jumătate de an, sau chiar un an. Am observat că cele mai mari reduceri ale chiriei se obțin în astfel de negocieri.

Proprietarii nu au niciodată garanția că cei care închiriază vor respecta termenul din contract și se tem că vor pleca mai repede, lăsându-i cu apartamentele goale în perioada fără cerere. Așa că, dacă ești hotărât să stai acolo o perioada îndelungată, și, desigur, dacă ai buget, obține o reducere substanțială achitând în avans pe mai multe luni.

În acest caz este un win-win situation”, mai spune Andreea Sîrbu.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Citește și: Curs valutar BNR azi, 1 septembrie 2023. La ce nivel începe euro luna? Informația momentului- UPDATE

”Alegeți o chirie într-o zonă cu acces la metrou”

”De asemenea, în cazul în care vă aflați în situația de a nu mai găsi chirie în zona dorită, cum am observat că se întâmplă des, vă sfătuiesc să alegeți o chirie într-o zonă cu acces la metrou, astfel nu o să pierdeți mulți timp în trafic.

Începanad cu luna noiembrie, unele chirii se eliberează din cauză că unii studenți ajung la concluzia că nu au făcut cea mai bună alegere cu locația, prețul sau colegul de apartament. Dacă nu ești mulțumit de ceea ce găsești acum, poți închiria într o zonă mai departe de zona de interes, la un preț mic, urmând ca din noiembrie să reiei căutările, atunci și prețurile încep să scadă. Și mai am un sfat: alegeți-vă cu înțelepciune colegii de apartament”, a mai declarat agentul imobiliar Andreea Sîrbu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si