Terapia VML. Ce este Verbal Motor Learning, ce beneficii și cum se realizează această terapie?

Ana-Maria Gagiu, terapeut VML, a oferit informații despre terapia Verbal Motor Learning, în exclusivitate, pentru Știrile Kanal D.

1. Ce este terapia VML?

Terapia VML, Verbal Motor Learning, este o terapie destinată copiilor cu apraxie verbală. A fost dezvoltată în Israel de către dr.

Elad Vashdi. Are la bază principiile predării și învățării motorii și folosește tehnici manuale de promptare a sunetelor.

2. Ce este apraxia verbală?

Apraxia verbală este o tulburare de vorbire în care copilul nu are capacitatea de a planifica mișcările potrivite, exacte pentru realizarea vorbirii, deși intenția există.

3. Când și cum identificăm necesitatea terapiei VML la copii? Există un interval de vârstă în care se poate realiza terapia VML?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro

Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro

Părinții sau aparținătorii copiilor se pot îndrepta către un specialist VML în momentul în care copilul până la vârsta de 3 ani nu și-a dezvoltat abilitățile preverbale, adică suflat, control asupra mișcărilor gurii și a limbii, imitație orală, dar nici limbajul conform vârstei cronologice și emite doar câteva sunete, cuvintele sunt distorsionate sau capătă o altă formă la fiecare pronunție, este evident că dorește să verbalizeze, dar

pare că nu poate.

4. Participă și părinții la terapia VML? Nu neapărat în timpul ședințelor, dar și după o ședință de terapie? Dacă sunt implicați în proces.

Părinții sunt de mare ajutor în continuarea terapiei acasă. Aceștia pot participa la ședințele de terapie și pot continua lucrul acasă cu copilul pentru ca progresul să fie vizibil mai rapid și constant.

Terapia VML

Terapia VML

[Sursa foto: Pexels]

Terapeuții VML fac de fiecare dată echipă cu părinții și le sunt sprijin în acest demers.

5. La ce ajută, de fapt, terapia VML? Care este scopul terapiei VML?

Terapia VML determină un control mai bun asupra mișcărilor fono-articulatorii și a emiterii sunetelor, astfel conduce la verbalizarea cuvintelor și în final la construirea propozițiilor de către copil. Scopul terapiei VML este dezvoltarea limbajului copiilor cu apraxie verbală.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro

Terapia VML

Terapia VML

[Sursa foto: Pexels]

6. Cum decurge o ședință de terapie VML? Cât durează?

Ședința de terapie VML se desfășoară urmărind obiectivele stabilite în urma evaluării, în planul de intervenție, prin activități și jocuri plăcute și motivante pentru copil. Avantajul terapiei VML este că de cele mai multe ori, poate fi susținută și în alte locuri în afara cabinetului de terapie, cum ar fi, de exemplu, în parc, în curte, la magazin, în leagăn sau trambulină.

Durata ședinței este stabilită pentru fiecare copil în parte în funcție de nevoile acestuia și poate varia de la 40 de minute la 2 ore.

7. De câte ședințe de VML este nevoie pentru a se putea observa rezultate?

Rezultatele și ședințele apar și sunt stabilite în funcție de mai mulți factori, însă recomandăm în principal lucrul de minim 3-4 ori pe săptămână.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si