EXCLUSIV: Un proiect vine în sprijinul elevilor cu cerințe educaționale speciale
Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală derulează un proiect care are scopul de a-i sprijini pe copiii cu cerințe educaționale speciale.
Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală derulează în perioada 1 iunie 2022 – 30 septembrie 2023, în parteneriat cu Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și Sex og Politikk, proiectul ASIGURacCES ce are ca scop îmbunătățirea vieții copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale (CES).
Problema proiectului o reprezintă barierele de acces la o educație incluzivă a copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale (CES), lipsa egalității de tratament în relație cu ceilalți elevi și riscul mai
Citește și: Liga Studenţilor Iaşi, despre greva profesorilor: „Este inacceptabilă solicitarea de creştere a salariilor”
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În timp ce numărul de elevi cu CES a înregistrat în anul școlar 2021-2022 o creștere de 24,08%, numărul *profesorilor a crescut cu doar 1,03%. Încadrarea profesorilor itineranţi şi de sprijin se realizează conform art. 11 din Ordinul 5574/2011 și prevede un număr maxim de 12 copii/elevi/tineri cu deficienţe moderate sau uşoare. În realitate, situația la nivel național este una problematică, media fiind de 46,6 elevi cu CES la un singur profesor itinerant.
” În mod cert, acest deficit asupra căruia încercăm să tragem un semnal de alarmă duce la scăderea eficienței actului educațional. Proiectul ASIGURacCES este unul important și necesar întrucât el formează și abilitează 40 de cadre didactice și specialiști în sprijinul copiilor cu cerințe educaționale speciale”, a spus Gabriel Brumariu, Director Executiv SECS.
Astfel, proiectul prevede implicarea activă a 40 de specialiști și cadre didactice din toată țara în protejarea drepturilor omului și în promovarea tratamentului egal pentru 200 de copii și tineri cu CES, în următoarele 16 luni. Cei 40 de specialiști și cadre didactice își dezvoltă și își exersează competențele de lucru cu copiii cu CES în cadrul unei comunități naționale de practică prin participarea la un program de formare, aplicarea noilor cunoștințe dobândite în lucru cu 200 de copii și tineri cu CES și împărtășirea experienței cu membri comunității de practică până la sfârșitul proiectului.
Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro
Una dintre activitățile demarate o reprezintă programul de formare adresat profesorilor/consilierilor școlari și persoanelor din ONG-uri care lucrează cu copii cu CES.
Programul a debutat în lupta septembrie cu un curs pentru dezvoltarea competențelor pe tema protecției și respectării drepturilor omului în lucrul cu copii cu CES, la care au participat 40 de persoane care lucrează cu copii cu CES. În prezent există o comunitate de practică din care fac parte absolvenții cursului.