Ambrozia este o specie de buruiană, extrem de invazivă care se adaptează foarte ușor la condițiile de sol și climă. Se înmulțuște foarte repede, prin semințe. Schimbările climatice din ultimii ani au favorizat răspândirea ambroziei.

În România, ambrozia este întâlnită pe terenurile neîngrijite din orașe (parcuri, grădini) și din împrejurimi. Foarte des, o putem vedea de-a lungul dumurilor și pe terenurile agricole.

Alergia la ambrozie- ”La mine se declanșează în jur de 15 august”

”Anul acesta, încă pare să fie ok. La mine se declanșează în jur de 15 august. Am avut niște simptome acum o săptămână, dar văd că acum s-a mai liniștit. E mai complicat în perioadele în care bate vântul și în care, chiar dacă nu ai ambrozie prin jurul casei, ambrozia este adusă de prin zonele limitrofe. Dacă ieșiți din București, pe oricare dintre artere, o să vedeți că pe marginea drumului sunt, de obicei, plante care produc foarte mult polen. Asta e, de fapt, drama. Chiar și o plantă dacă e acolo, ea poate să își împrăștie polenul pe o suprafață foarte mare. Mai ales, dacă e vânt”, ne-a povestit Laura care este și membră a unui grup de Facebook dedicat celor cu alergie la ambrozie.

Alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Cum recunoști alergia la ambrozie. Zece simptome asociate cu aceasta

”Idealul e să ajungem în fiecare an la alergolog”

Laura își amintește că anul trecut a fost foarte greu în perioada de alergie: ”Și anul trecut a fost o perioadă mai vântoasă. În perioada aceea, am probleme cu ochii, nu mă pot machia deloc, se înroșesc, mă mânâncă foarte tare.

Trebuie să folosesc tot felul de picături. De la un an la altul, trebuie să ajung la alergolog pentru că unele medicamente e posibil să nu își mai facă efectul. Idealul e să ajungem în fiecare an la alergolog, în timpul sezonului sau înainte de sezon.

Eu am optat pentru un tratament mai mild pe care îl încep înainte de sezon. E un extras din plante care se găsește în farmacii. E ok în cea mai mare parte a sezonului, dar, fix în vârful dramei, nu mai face față. Și atunci sunt nevoită să iau pastile”.

Plasa de polen și purificatorul de aer- ”arme” împotriva alergiei la ambrozie

Laura mai spune că, pentru a trece cu bine de perioada ce urmează, și-a instalat la geamuri plase anti-polen și folosește un purificator de aer. De asemenea, curățenia casei este foarte importantă. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primul tren electric nou din România a pornit la drum. Printre călători s-a numărat și Ciolacu. Cât a durat drumul București-Brașov- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- A început sezonul alergiilor la ambrozie. Autoritățile au pregătit amenzi usturătoare

”În perioada de glorie, trebuie să îmi pun niște plase la geam, deja le-am instalat. Sun niște plase anti polen. Am mai puțină lumină, mai puțin aer, nu e foarte vesel în casă pentru că plasele acestea întunecă, nu mai permit luminii să intre. Ele trebuie să rețină polenul care e micuț.

Alergia la ambrozie le dă bătăi de cap, an de an, multor români

Alergia la ambrozie le dă bătăi de cap, an de an, multor români

[Sursa foto: Pexels.com]

Pun aceste plase anti polen și folosesc un purificator. Trebuie să spăl mai des perdelele pentru că și prin acele plase e posibil să mai intre polen. Trebuie date jos, trebuie aspirate podelele și spălate. Igiena casei e destul de importantă în perioada asta”, spune Laura.

Masca ajută în perioadele cu cantitate mare de polen

”A fost ”drăguț” în pandemie pentru că purtam mască și nu mai părea nimic ciudat. Masca ajută, chiar și cele simple de la farmacie ajută în perioada asta a polenului. Sunt foarte mulți care sunt nevoiți să poarte ochelari. Au alergie din momentul în care planta începe să țâșnească din pământ. Din iulie până spre final de octombrie. La mine, e de prin august până la început de octombrie. Cel mai greu e în septembrie”, mai spune femeia.

Citește și: Primul simptom care indică faptul că ai alergie la ambrozie

Există o hartă a ambroziei

Purtarea măștii ajută foarte mult

Purtarea măștii ajută foarte mult

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ORTODOX 21 noiembrie 2024. Intrarea Maicii Domnului în Biserică. O mare dorință ți se poate îndeplini în această zi- radioimpuls.ro

Citeste si: O familie locuiește de peste 40 de ani într-o casă din mijlocul unui sens giratoriu și spune că este în regulă- antena3.ro

Pe internet, puteți găsi o hartă a ambroziei în România pe care pot fi semnalizate zonele în care se găsește planta.

”Acolo, poți marca locurile în care este ambrozie și îți permite să trimiți din hartă o scrisoare către autoritatea competentă pentru zona respectivă.

Problema e că noi le marcăm în timpul sezonului pentru că atunci ne dăm seama unde se află planta. Autoritățile ar trebui să facă lucrările respective nu numai în sezon. Atunci ei pot doar să taie planta, ceea ce poate produce foarte mult polen în atmosferă și să cauzeze alte chestii. Idealul ar fi să acționeze la începutul anului. E o perioadă în care planta nu răsare și, dacă știi că locul are planta pe el, să acționezi la momentul respectiv”, mai spune Laura.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si