EXCLUSIV: Viața în Ineleț, cătunul unde se ajunge cu scara/ Andreia Chiperi: ”Este un loc în care liniștea te sperie”
Andreia și Ion Chiperi sunt doi tineri din București care explorează atât frumusețile României cât și cele din întreaga lume. Recent, cei doi au mers în Ineleț, un cătun izolat din țara noastră.
Andreia și Ion, doi împătimiți ai călătoriilor atât în România, cât și în afară au fost să descopere Ineleț, un cătun izolat din Munții Cernei, comuna Cornereva din județul Caraș-Severin, unde mai locuiesc aproximat 30 de persoane. Aceștia au fost fascinați de peisajele superbe, cât și de poveștile oamenilor pe care i-au întâlnit pe traseu.
”Ineleț este o gură de aer proaspăt”
Cei doi au vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre traseul către satul izolat de lume, cât și despre impresiile pe care le au după ce au vizitat acel loc mirific.
”În afara scărilor, traseul este destul de ușor. Pe lângă acesta unde trebuiesc urcate niște scări mai există un traseu, cel pe care am coborât noi, prin pădure, doar că este mai lung puțin. Traseul se parcurge în cinci ore dus/ întors”, a spus Andreia Chiperi.
Astfel că cei doi au trebuit să urce inițial pe 4 scări, care aveam o lungime de aproximativ 100 de metri și erau realizate din lemn de stejar, iar mai apoi și-au continuat drumeția pe traseu.
În Ineleț există un punct de prim-ajutor și o școală
”Sunt oameni care trăiesc în aceste cătune izolate și ei coboară către Băile Herculane poate de câteva ori pe lună. Foarte frumoasă zona asta, specială”, a mai spus Andreea în vlog-ul filmat special în Ineleț.
”Atunci când oamenii au nevoie de servicii medicale, se întâmplă, îți rupi piciorul, ai nevoie de medic, construiesc o targă din lemn, coboară bolnavul pe ea pe aceste scări, iar undeva de jos, de unde am plecat noi este preluat de o ambulanță.
Cred că duc o viață cât se poate de liniștită, de fericită și de împlinită, dincolo de lipsurile pe care noi oamenii, să spune de la oraș le vedem sau le asociem cu viața asta izolată”, a mai explicat Andreea pe canalul HaiHui în doi.
”În acest cătun nu există mașini pentru că nu au drumuri, nu există electricitate, înțeleg că de curând câteva familii și-au instalat panouri solare”, a precizat Andreea pe traseu.
De asemenea, în Ineleț a existat și o școală unde au învățat în total peste 200 de copii, însă în prezent aceasta s-a închis. Pentru a se putea redeschide din nou, este nevoie ca minim 4 copii să fie înscriși.
”Pentru noi este foarte bine. Aici sunt născut, aici sunt crescut. Avem și vecini bucureșteni care au cumpărat terenuri pe aici. E frumoasă viața.
Mai sunt vreo 13 persoane care mai locuiesc aici. Copii nu mai sunt, școala e închisă. Când vrem să mergem la medic, dar aici noi nu prea ne îmbolnăvim”, a spus un localnic care nu s-ar muta niciodată din Ineleț. Mai mult, întrebat care este cel mai mare vis al său, un tânăr a răspuns că își dorește să-și formeze o familie.
”Ineleț este o gură de aer proaspăt. O Românie paralelă, despărțită de restul lumii printr-o scară. Un loc în care liniștea te sperie. Bunăvoința, naturalețea oamenilor, dar și frumusețea locurilor. Acolo sus, timpul are altă valență și se aplică principiul:deconectează-te pentru a te conecta”, a mai adăugat cuplul.
Cei doi au cumpărat produse naturale de la locuitori, iar ei la rândul lor au încercat să-i ajute pe cei pe care i-au întâlnit în cale cu diverse alimente.