EXCLUSIV - Zacusca, alimentul-vedetă al toamnei. Greșeala pe care multe gospodine o fac, an de an, când o prepară. Nutriționist: ”Cantitatea de ulei și sare - o provocare”
Zacusca este un preparat tradițional românesc foarte iubit. Combinația de vinete, roșii, ardei este una foarte sănătoasă, dar cu condiția să nu punem în exces ulei sau sare. Ce ne mai poate îngrașa când vine vorba de zacuscă? ”Alegerea alimentelor cu care o combinăm”, spune medicul Anca Hâncu, nutriționist.
Author: Razvan Boboc sâmbătă 02 septembrie 2023 , 09:45
Zacusca este un mod foarte plăcut și gustos de a integra legumele în alimentația noastră, la mic-dejun, cină sau chiar în cadrul mesei de prânz.
” Zacusca poate fi făcută foarte ușoară, cu legumele coapte, după aceea fierte și va fi foarte ușor de digerat. Provocările sunt cantitatea de ulei și cantitatea de sare sau de zahăr. Există și variantele de zacuscă în care se pune zahăr”, spune dr.
Anca Hâncu- medic, nutriționist, coordonator centrul de medicină a stilului de viață BetterMe Medlife.
Câte calorii are zacusca?
”Zacusca este un aliment care are între 50-150 calorii pe suta de grame. În funcție de acest lucru, alegem și cantitatea. Mâncăm 100 de grame sau 200 de grame de zacuscă. Sau 50 de grame, depinde de câte calorii are”, spune dr. Anca Hâncu.
Dacă mâncăm zacuscă cu trei felii de pâine, ne îngrașă
Ce ne mai îngrașă când vine vorba de zacuscă? ”Alegerea alimentelor cu care o combinăm. Dacă mâncăm zacusca împreună cu trei felii de pâine, ne îngrașă. Dacă mâncăm o felie de pâine și restul de zacuscă o întindem pe două felii de ardei, nu ne va mai îngrășa.
Zacusca conține vinete, roșii, dovlecei, ardei, fasole.
Combinațiile sunt foarte bune. Faptul că este fiartă o face mai ușor digerabilă pentru multe persoane, pentru cei cu afecțiuni intestinale, pentru cei cu sindrom de intestin iritabil”.
Tehnica de pregătire o poate tranforma într-un aliment foarte greu
Zacusca poate fi un aliment foarte sănătos dacă, în prepararea ei, ținem cont de câteva sfaturi simple.
”Dacă nu este cantitate mare de ulei, este ușoară. Tehnica de pregătire o poate transforma, dintr-un aliment ușor și potrivit pentru multe tipuri de diete, într-un aliment foarte greu pentru vezica biliară, pentru ficat.
Devine un aliment aproape indigest”, mai spune nutriționistul.
Când vine vorba despre variantele de zacuscă din comerț, trebuie să fim foarte atenți de unde o cumpărăm și să analizăm cu atenție eticheta.
”Oferta este foarte variată acum și sunt variante de zacuscă foarte bune, foarte bine făcute, teribil de gustoase.
La ce ne uităm? Ne uităm la etichetă la calorii. Plus ochiometric analizăm și uleiul. Dacă este mult ulei deasupra, e o problemă. Mai e și calitatea uleiului. Dacă luăm un borcan și am simțit gustul acela neplăcut de prea mult ulei, nu mai luăm a doua oară. Trebuie să fim atenți să nu vedem prea mulți aditivi, prea multe E-uri pe etichetă”, spune medicul Anca Hâncu.
”Prepararea acasă înseamnă o mare responsabilitate. Ca și la fabrici. Dacă nu e pregătită corect, poate da toxina botulinică. Fermentarea legumelor are potențial de a produce toxina botulinică. Este letală.
Ca urmare, trebuie o mare grijă pentru pregătire. Sigur e importantă și alegerea legumelor, să fie proaspete, bine spălate, bine pregătite. Borcanele să fie sterilizate. Aici e o responsabilitate a gospodinelor care pregătesc zacusca”, mai spune nutriționistul.