Conform prognozei de toamnă a FMI, avansul economiei româneşti din acest an va fi de 4,8%, mult mai bun decât cel estimat în primăvară (doar 2,2%).

Citeste si: ANAF, controale la influenceri și la modelele OnlyFans

Veștile nu sunt chiar atât de bune cu privire la anul viitor. Astfel, pentru 2023 FMI şi-a revizuit în jos prognozele privind România.

Citeste si: Cine este miliardarul rus care a renunțat la cetățenie din cauza războiului lui Putin

Dacă estimările experților internaționali sunt corecte, creșterea PIB-ului țării noastre nu va depăși pragul de 3,1% în 2023, faţă de creşterea de 3,4% anticipată în primăvară.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pentru anul viitor, Banca Mondială este ceva mai optimistă decât FMI, prognozând o creştere economică de 3,2% în România.

FMI: Ce este mai rău abia urmează

La nivel global, FMI subliniază că economia mondială continuă să se confrunte cu provocări semnificative, care sunt influenţate de efectele persistente venite din partea invaziei ruseşti din Ucraina, a crizei costului vieţii ca urmare a presiunilor inflaţioniste, precum şi a încetinirii economiei chineze.

Citeste si: Previziuni pentru 2023: Vești proaste pentru România

În cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi, FMI şi-a menţinut nemodificate prognozele conform cărora economia mondială va încetini de la un avans de 6% în 2021 până la unul de 3,2% în 2022, pentru ca în 2023 să încetinească până la 2,7%.

Citeste si: ANAF vinde din bunurile Elenei Udrea

Instituţia financiară internaţională avertizează însă că cel puţin o treime dintre economiile lumii vor intra în recesiune tehnică iar cele mai mari economii (SUA, Uniunea Europeană şi China) vor continua să stagneze.

În plus, experţii FMI au calculat că există o probabilitate de 25% ca anul viitor creşterea economiei mondiale să fie mai mică de 2%, o situaţie care nu s-a mai întâmplat după 2011, exceptând criza financiară globală şi primul an de pandemie.

"Pe scurt, ceea ce este mai rău abia urmează, iar pentru mulţi oameni 2023 se va simţi ca o recesiune", a declarat directorul de cercetare de la FMI, Pierre Olivier Gourinchas.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si