Gorj a devenit o nouă zonă cu risc seismic din România. Gorjenii stau cu teamă în casele lor sau găsesc alternative disperate. Este și cazul unei familii din comuna Bălești, care a s-a mutat în coteț de frica unui potențial cutremur devastator.
Citește și: VIDEO- Renovările pot influența rezistența blocului în cazul unui cutremur. Ce spun specialiștii
Românii dorm în coteț de teama unui cutremur mai puternic, după ce zona a fost lovită de seismul de 5,7 grade pe scara Richter și alte 550 de replici mai slabe în doar câteva
zile. Oamenii recunosc că le e frică și nu mai puteau să doarmă noaptea, astfel că varianta mutării în coteț a fost cea care le-a oferit liniște.
Cum se feresc oamenii de cutremur
În județul din regiunea Olteniei au fost afectate peste 50 de clădiri în urma cutremurelor, potrivit informațiilor disponibile la acest moment.
Citește și: Peste 540 de replici ale celor două cutremure din județul Gorj. Oamenilor le este teamă să adoarmă
În comuna Băleşti cutremurul a făcut dezastru. Au fost avariate multe case, şcoli şi biserici. Zeci de case sunt dărâmate, iar oamenii nu pot să doarmă noaptea de teama unui nou cutremur care să aibă urmări mai grave. Astfel, o familie a lăsat casa goală și şi-a făcut adăpost în coteţul găinilor.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
„Ne-am amenajat cu folie de plastic şi am separat acolo, puii îi mutăm, aseară aşa am dormit", spune femeia din Gorj, pentru Antena 3 CNN.
„Nu dorm noaptea de frică", completează soţul femeii.
În urma seismului, copiii și nepoții au părăsit comuna, după ce pereţii locuinţei au început să se crape.
După primul cutremur de magnitudine 5,7, oltenii s-au apucat să îşi repare casele, doar că pe mulți dintre ei, replica de 4,3 i-a prins chiar pe acoperiş.
Citește și: Un nou cutremur a fost înregistrat în Turcia și a fost resimțit și în alte țări
Lipsa unei structuri solide a imobilelor nu este o problemă doar la sate, ci mai ales în Capitală, unde sute de clădiri sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. Doar 30 de clădiri au fost consolidate în ultimii 20 de ani.
Conform statisticilor, sunt 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic, dar municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de clădiri.
Citește și: Cutremure în lanț sâmbătă dimineața, în România. Ce spun specialiștii INFP