Fazele lunii sepembrie 2023. Când este Luna Nouă și Luna Plină

Fazele lunii septembrie 2023. După cum se poate vedea pe infograficul de mai jos, Luna Nouă va fi pe data de 15 septembrie, iar Luna Plină pe data de 29 septembrie.

Fazele lunii septembrie 2023. Cea mai recentă Lună Plină s-a produs pe 31 august, la ora 04:34, când Luna s-a văzut toată noaptea pe cer.

Cu ochiul liber Luna va părea plină de pe 30 august până la 1 septembrie, potrivit Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În diagrama de mai sus, sub fiecare fază a Lunii este trecut o valoare în procente care reprezintă procentajul din emisfera lunară iluminată de Soare.

  • 0% înseamnă Lună Nouă
  • 50% înseamnă Primul sau Ultimul Pătrar
  • 100% înseamnă Lună Plină

Fazele Lunii, septembrie 2023- ce sunt fazele Lunii?

Ca satelit al planetei noastre, Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, cu perioada de 27,3 zile. Aceasta perioadă se numește  perioada siderală  – perioada în care Luna se întoarce în aceeași poziție, în raport cu stelele.

Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii).

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Mulți oameni cred că fazele Lunii sunt datorate umbrei Pământului, dar aceasta este concepție greșită.

Pentru a explica fazele Lunii trebuie să luăm în cosiderare orientarea a trei corpuri cerești: Soarele (singura sursă de lumina), Pământul și Luna.

Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze

Care sunt Fazele lunii? 

Luna Nouă – când Luna se interpune între Pământ și Soare, fiind iluminat discul de pe fața nevăzută. Se produce la șapte zile după Ultimul Pătrar.

Primul Pătrar – când Luna este la o elongație (depărtare) de 90° est, față de Soare; atunci vedem doar jumătate din discul lunar iluminat (jumătatea din dreapta). Se produce la șapte zile după Lună Nouă

Luna Plină – când Luna se află la 180° de Soare; vedem atunci tot discul lunar iluminat (când Luna se afla în faza de Lună Plină, răsare când apune Soarele și apune când răsare Soarele). Se produce la șapte zile după Primul Pătrar.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ultimul Pătrar – când Luna se află la o elongație de 90° vest, față de Soare; vedem iluminată jumătatea din stânga a discului lunar. Se produce la șapte zile după Lună Plină.

Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se  perioada sinodică . Perioada sinodică se mai numește  lunație.

Astronomii folosesc și  vârsta Lunii  care reprezintă numărul de zile scurse de când s-a produs faza de Lună Nouă. Astfel, cea mai înaintată vârstă a Lunii este de 29,5 zile. În momentul când Luna a atins 29,5 zile se produce iar faza de Lună Nouă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si