Femeia a trecut prin clipe de coșmar. „O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută”, spunea celebrul Charlie Chaplin, însă pentru tânăra mamă lucrurile stau invers. O zi în care râde este fix o zi pierdută. Heather McFarlane suferă de cataplexie, mai exact un efect secundar al narcolepsiei. Această boală presupune pierderea bruscă a tonusului muscular declanșată de emoții puternice, fie pozitive (râs, bucurie) sau negative (frică, furie).

Citește si: Un bărbat a fost diagnosticat cu o boală rară după ce a fost mușcat de o căpușă

Oamenii care suferă de această boală cad la pământ, dar nu își pierd cunoștința. Pierderea parțială a tonusului muscular acționează doar asupra unor grupe de mușchi. De exemplu, dacă sunt afectați mușchii faciali, rezultatul este căderea mandibulei, a pleoapelor. Dacă sunt afectați mușchii responsabili de susținerea capului, bărbia cade pe piept.

Povestea emoționantă a mamei care nu poate să râdă

Femeia este învățătoare pentru copii cu nevoi speciale. Ea mărturisește că a trecut prin clipe greu de imaginat. Dacă începea să râdă intra într-o stare vegetativă, care o ținea „prinsă”, timp de câteva minute, între somn și realitate. Femeia a observat simptomele neobișnuite în 2010, când era însărcinată cu al treilea copil.

Citește si: Prima pacientă supusă unui transplant pulmonar în pandemie a murit. Aceasta ar fi încetat să mai ia tratament

În fiecare clipă în care zâmbea sau râdea se chinuia apoi să rămână trează. Cum schița un mic zâmbet, picioarele îi cedau, iar mușchii fetei nu o mai ascultau. Heather obișnuia să doarmă în toaletele personalului de la școală și chiar a fost nevoită să nu mai conducă autobuzul școlar din cauza episoadelor bizare.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Medicii au descoperit cu greu ce se întâmplă cu femeia. Afecțiunea lui Heather este atât de rară încât poate dura mai mult de un deceniu pentru a obține un diagnostic oficial. Cei care suferă de această boală sunt considerați leneși sau neproductivi timp de ani, fără să știe că au această afecțiune. De regulă, cataplexia este asociată cu narcolepsia, care este o boală neurologică cronică foarte rară și puțin studiată, care afectează aproximativ 20-30 de oameni la 100.000.

Margaret Docherty, o asistentă medicală specializată de la clinică de somn de la Glasgow Royal Infirmary, a declarat: „Narcolepsia poate fi complet devastatoare pentru viața oamenilor. Este foarte importantă găsirea unui tratament potrivit pentru persoană suferindă, la fel și sprijin psihologic și multă înțelegere din partea celor din jur”.

Citește si: OMS, anunț îngrijorător pentru Europa: ”o toamnă şi o iarnă dificilă”

Mămica a primit apoi o șansă la viață. Medicii i-au prescris oxicarbonat de sodiu, o formă purificată a unui „drog pentru violuri”. Femeia spune că în urma tratamentului, viața ei s-a schimbat radical. Dacă înainte nu putea să le zâmbească micuților ei și nu putea să radă în hohote alături de copiii cărora le preda, acum nu mai trebuie să se teamă de acest lucru.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Tratamentul mi-a schimbat viața. Am reușit să îmi recapăt poftă de a trăi. Este greu să trăiești în Glasgow și să trebuiască să eviți lucrurile amuzante- acum nu mai trebuie să o fac.”, spune ea pentru thesun.co.uk.

Viața femeii s-a schimbat acum în bine și trăiește clipe de bucurie.

Citește si: Ce este virusul Marburg. Cum se transmite boala și care sunt simptomele


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si