In articol:
- Un neurolog și un astronom au pus la cale un experiment ciudat
- Margaret i-ar fi dat niște medicamente delfinului
Experimentul NASA a avut loc în 1965. Pentru asta a fost ales un delfin pe nume Peter și o antrenoare care trebuia să vorbească limba engleză.
Citește și: De ce se teme lumea de submarinul Belgorod. A fost reperat în oceanul Arctic
Agenţia a angajat-o pe Margaret Howe Lovatt, cercetătoare în domeniul animalelor, pentru a-l învăţa pe delfin să vorbească. Se pare că lecţiile au avut loc într-un mediu semi-acvatic, timp de şase zile pe săptămână.
Un neurolog și un astronom au pus la cale un experiment ciudat
NASA dorea ca în urma experimentului să creeze o comunicare animală-umană. Lecțiile de engleză au continuat, iar mamiferul a dezvoltat sentimente faţă de Lovatt, deoarece îi plăcea să fie lângă dresorul ei. De fapt, relaţia dintre cei doi a devenit chiar fizică, conform mai multor surse media.
Margaret și delfinul erau din ce în ce mai apropiați. Cei doi locuiau în casa construită special pentru ei. Jumătate din ea era inundată cu apă, iar femeia își vedea de treabă pentru că era angajată să locuiască cu el.
Citește și: VIDEO- Afirmații dure în cazul Roxanei, românca sfâșiată de rechin în Egipt: ”Am fost minţiţi!”
Cu timpul, femeia l-a învățat pe Peter să scoată anumite sunete, iar el răspundea cu zgomote similare. Experimentul începuse să dea roase, dar delfinul făcea chestii ciudate. El a generat o legătură intimă cu Margaret care l-a condus spre sfârșit.
Dresoarea trebuia să-l atingă pe delfin, iar ulterior animalul a devenit obsedat de ea. Specialiștii spun că delfinul a început să fie profund îndrăgostit de ea, iar experimentul începuse să fie controversat. Apoi au pornit criticile, iar inițiatorii cercetării erau acuzați de abuz de animale.
Experimentul a fost oprit, deși nu ajunseseră la progresele așteptate. Peter a fost dus înapoi într-un acvariu, dar era total schimbat. Delfinului îi era tot mai dor de Margaret, așa că a decis să se sinucidă. Peter și-a luat viața din iubire, coborând pe fundul bazinului și nevrând să mai iasă să respire. Astfel, îngrijitorii l-au găsit plutind, fără viață.
Margaret i-ar fi dat niște medicamente delfinului
Oamenii de ştiinţă au testat nişte medicamente şi pe câteva animale, inclusiv pe delfini, în timp ce experimentul pe Peter era în curs de desfăşurare. Deşi doar câţiva erau autorizaţi să folosească drogul pe animale, Lovatt a fost acuzată că i-a injectat lui Peter LSD pentru a-l exploata în cadrul experimentului. Cu toate acestea, Lovatt a respins toate acuzaţiile şi şi-a continuat lecţiile cu Peter. Însă, comunitatea ştiinţifică a devenit din ce în ce mai nemulţumită de Lovatt, ceea ce a dus în cele din urmă la încetarea finanţării experimentului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Delfini morți din cauza manevrelor militare
Cazul delfinului Peter a scos la iveală un aspect important în ceea ce priveşte animalele captive. Citându-l pe Brian Palmer de la revista Slate, Science Times a declarat că determinarea sinuciderii animalelor este dificilă, deoarece necesită o colecţie de capacităţi cognitive de ordin superior. Pe de altă parte, Lori Marino, cercetător în neuroştiinţe comportamentale şi expert în delfini, a declarat că delfinii au capacitatea cognitivă de a planifica şi de a realiza o sinucidere.