Este cel mai recent exemplu de represiune împotriva femeilor activiste care a avut loc după vizita președintelui american Joe Biden în regatul saudit.
Citeste si: O româncă câștigă bani frumoși cu afacerea pe care și-a deschis-o. Femeia vrea să se extindă și peste hotare
Liderul de la Casa Albă a vizitat Arabia Saudită la mijlocul lunii iulie și s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit Muhammad bin Salman.
Prințul saudit este considerat de serviciile secrete americane drept principalul responsabil în cazul asasinării jurnalistului Khashoggi.
45 de ani de închisoare pentru mesajele de pe rețelele sociale
Potrivit ONG-ului Dawn, Nourah bint Saeed al-Qahtani a fost condamnată de către Tribunalul Penal Specializat din Arabia Saudită sub acuzația de „utilizare a internetului pentru dezmembrarea țesutului social saudit” și „încălcarea ordinii publice prin utilizarea rețelelor sociale”.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Biroul de presă al guvernului saudit nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
DAWN a spus că se știe puțin despre Qahtani sau despre ce spuneau postările ei pe rețelele de socializare și că o investigație jurnalistică este în curs de desfășurare.
Altă condamnare- 35 de ani de închisoare pentru follow pe Twitter
Condamnarea lui Qahtani a venit la câteva săptămâni după ce Salma al-Shehab, o mamă a doi copii și candidată la doctorat la Universitatea din Leeds din Marea Britanie, a fost condamnată la 35 de ani de închisoare pentru că a urmărit și republicat mesajele pe Twitter ale unor dizidenți și activiști.
Cele mai recente cazuri au venit după ce Biden a invocat preocupările legate de drepturile omului, un punct major în relațiile dintre Washington și aliatul său tradițional, Riad, în timpul întâlnirii cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman din iulie.
Washingtonul a declarat săptămâna trecută că a ridicat „îngrijorări semnificative” cu Arabia Saudită cu privire la condamnarea lui Shehab, care includea o interdicție de călătorie de 34 de ani pentru tweet-urile ei.
Orice dizidență în Arabia Saudită, redusă la tăcere
Cazurile Qahtani și Shehab au subliniat o accelerare a represiunii împotriva disidenței condusă de prințul Mohammed, conducătorul saudit de facto, chiar dacă el a susținut reforme precum dreptul femeilor să conducă mașini și a impulsionat proiecte pentru a crea locuri de muncă.
Abdullah al-Aoudh, director de cercetare pentru regiunea Golfului la DAWN, a declarat că atât în cazul Shebab, cât și în cazul Qahtani, autoritățile saudite au folosit legi „abuzive” pentru a viza și pedepsi cetățenii saudiți pentru că au criticat guvernul pe Twitter.