Acest fenoment excepțional este cunoscut sub numele de ciclon cvasi-tropical. Acesta are mare potențial de a crea o toamnă atipică la Marea Neagră. De asemenea, ciclonul nu a mai fost văzut de acum patru decenii.

Care este consecința fenomenului?

O consecință notabilă a fenomenului este aceea a creșterii temperaturii apei mării, care se ridică la cel puțin 21-22 de grade Celsius, în timp ce temperaturile din aer ating minim 27 de grade Celsius.

Citește și: Temperaturile pot urca până la 38 de grade în octombrie. Surprize în prognoza meteo de la ANM

”Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal. Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

Când a mai fost întâlnit fenomenul?

În anul 1983, tot în luna octombrie, românii aflați la malul Mării Negre resimțeau peste 26 de grade în atmosferă. La nivelul mării, temperatura este mult mai crescută față de cea normală perioadei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un avion a cerut aterizarea de urgență în România. După ce a zburat în cerc deasupra judeţului Vâlcea, a aterizat pe Otopeni- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Fenomen rar în Marea Neagră: Un ciclon cvasi-tropical nu a mai fost văzut de 40 de ani

Fenomen rar în Marea Neagră: Un ciclon cvasi-tropical nu a mai fost văzut de 40 de ani

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: EXCLUSIV: Ajunge sau nu Ciclonul Daniel în România?/ Meteorologul Gabriela Băncilă: ”Va fi o perioadă cu instabilitate atmosferică în unele zone din țară”

Mai mult decât atât, un alt moment istoric remarcat la Marea Neagră, a avut loc în anul 1952.

Atunci se înregistrau nu mai puțin de 39 de grade în aer.

Imagini cu un fenomen inedit în Galați

Chiar dacă s-au înregistrat doar 6 grade Celsius, apa Dunării a înregistrat 18 grade la Galați. Locuitorii au fost surprinși când au văzut că apa începe „să fiarbă”, iar în aer se lasă „o ceață”.

Ultima dată când acest fenomen s-a produs a fost în urmă cu mai bine de un an.

Fenomenul s-a produs în urma temperaturilor scăzute care s-au resimțit brusc și din cauză că apa nu este adâncă.  De obicei, aburul produs se risipește în contactul cu aerul rece.

Alte explicații ale fenomenului ar putea fi vântul, umiditatea relativă, diferențele de presiune sau variațiile temperaturii apei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si