Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, Andrei Dinescu a vorbit despre proiectul sau muzical, despre lautarii talentati din Romania, dar si despre rasismul din tara noastra. Fiul celebrului scriitor sustine ca lautarii din Romania sunt grav discriminati, asta in conditiile in care ei sunt cei mai buni muzicieni.
"Totul a pornit de la un program de arte in penitenciare, lansat de Dana Cenusa, care a pus la cale un festival de teatru in puscarii, cu puscariasi.
Ea m-a contactat, spunea ca ar vrea un concert in deschiderea festivalului de teatru. A urmat un turneu prin puscarii, unde am cautat muzicieni. Am descoperit ca majoritatea erau romi. Am descoperit ca ei erau obligati sa cante muzica alba, gen Tudor Gheorghe, si faceau un spectacol din asta rasuflat, obosit, comunistoid. Era ca o pedeapsa in plus. I-am intrebat: "Voua ce va place?". Au tipat in cor: "Manele". Am zis ca asta o sa cantam.
A iesit un spectacol incredibil. Au cantat in indiana, araba, s-a deschis portile orientului", a spus el.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
"E un cliseu ca textele de manele sunt proaste.
Normal ca nu sunt toate bune, dar nici toate rock-urile si pop-urile sunt bune. Exista trei milioane de trupe rock in lume, iar noi ascultam cateva zeci. Multi au versuri banale, neinteresante. Sunt zeci de mii de trupe de jazz plicticoase. Manelele sunt puse toate la un loc, in loc sa se ia cele bune. Eu am ales manelele bune. Foarte multe versuri din manele sunt cu "Dumnezeu", "familie", subiecte serioase.
Cunosc manele mult mai adanci decat "Ti-am dat un inel" de la Holograf. Depinde ce alegi", a mai spus el.
"Nu am facut Conservatorul, pentru ca de la 15 ani am luat-o pe o carare care nu era reprezentata la Conservator, cum ar fi muzica electronica experimentala, psihedelica si alte stiluri. Acolo nu se fac aceste genuri. Eu am facut vioara si am avut norocul sa am profesori foarte buni, la 12 ani am luat lectii si de la Ion Voicu, violonistul numarul unu al Romaniei.
Am vrut sa plec din lumea muzicii clasice. Ma folosesc de ce am invatat atunci. Am sa dau anul acesta la facultate la Limbi straine, sectia de Limba tiganeasca. Am de gand sa produc mai multe trupe tiganesti. in Romania s-a creat o miscare de antimanele, care a inceput la Vama Veche- epicentrul rasismului. Sunt pancarte pe care scrie "Aici nu e voie cu manele". stiu ce se ascunde in spatele miscarii antimanele.
Lumea este rasista, are boala pe tigani, dar stie ca in Europa nu e bine sa fii rasist. Asa s-a creat aceasta formula, poti sa fi rasist, in plus esti si respectat. Ba, mai mult, esti un om evoluat daca ai boala pe manele. Florin Salam, fie ca iti place sau nu, este unul dintre cei mai populari artisti ai tarii. Este de culoare si lipseste de la radio. Ai un artist foarte popular, dar media nu vrea sa-l accepte ca fiind popular.
E trist. El nu e protejat, poate fi batjocorit de orice mafiot care-l cheama, care stie ca albii nu-l respecta. Banii sunt facuti din cantat fizic. Au patru nunti pe zi, canta zece ore pe zi, apoi fac infarct. in timp ce albul face o piesa si apoi sta pe canapea, pentru ca vin bani din difuzarile de la radio. Florin Salam nu a fost dat la radio niciodata, dar are zece hituri pe an. Eu, daca as fi Salam, m-as duce la Haga direct, pentru ca e o discriminare evidenta", a mai spus el.
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
Citeste mai mult aici