Sărbătoarea Floriilor 2022 amintește creștinilor ortodocși de momentul în care Domnul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, chiar înainte de Pătimirile Sale.

În această zi, Iisus a intrat pe un asin și a fost întâmpinat de o mulțime de oameni care țineau în mână flori, ramuri de măslin şi de finic. Aceștia își manifestau bucuria strigând: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Ioan 12, 13). 

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Florii?

Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor care se va încheia odată cu sărbătoarea Învierii Domnului. În ziua de Florii, în toate bisericile ortodoxe, se binecuvântează ramurile de salcie. În popor există tradiția potrivit căreia salcia are puteri miraculoase: alună duhurile necurate, iar animalele și pământurile sunt ferite de lucrarea duhurilor rele. De aceea nu trebuie să ne mirăm dacă o mai întâlnim atârnata în adaposturile animalelor. 

Floriile 2022

Obiceiuri românești de Florii

Credincioșii care aleg să se împărtășească în ziua de Florii au mari şanse să li se împlinească orice dorinţă îşi vor pune în gând, atunci când se apropie de preot.

Un alt obicei este acela ca cei care cultivă cânepă să caute ramuri de salcie cât mai lungi, ca să le crească înaltă cânepa.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În regiunile Banat şi Transilvania, fetele mari pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste şi de sănătate.

Se spune că vremea care va fi în ziua de Florii va influența vremea din ziua de Paște.

Citeste si: Floriile 2022: Ce semnificaţie are salcia sfinţită pe care o luăm de la Biserică?

Cei care se spală de Florii pe cap trebuie s-o facă doar cu apă descântată şi sfinţită, în caz contrar riscă să albească precum pomii care dau în floare. Se crede că dacă te speli pe cap în această zi, fără apă descântată şi sfinţită, părul va albi peste noapte.

Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit.

Este bine ca în această zi să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare pentru a-şi atrage ursitul.

În duminica Floriilor, gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Duminica Floriilor

Din seara de Duminica Floriilor în bisericile din țară se fac slujbe numite Denii. Acestea au rolul de a aminti creștinilor momentele din viața Mântuitorului de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.

În această zi de sărbătoare, Biserica Ortodoxă acordă dezlegare la pește pentru a doua oară în Postul Paștelui, după Buna Vestire. Se spune că în această zi Mântuitorul ar fi cerut să mănânce pește.

Citeste si: Urări de Florii 2022: La mulţi ani pentru sărbătoriţii zilei!

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si