În 2024, sărbătoarea Floriilor are loc pe data de 28 aprilie. În general, această zi este una de bucurie pentru creștini. În această zi creștinii obișnuiesc să meargă la biserică cu crenguțe de salcie pentru ca preotul să le binecuvânteze. 

Duminica Floriilor este duminica de dinainte de Paște și deschide, așadar, săptămâna importantă înainte de Paști, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”. Din ziua Floriilor se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe importante care au ca scop petrecerea lui Hristos pe drumul Crucii.

crenguta de salcie

De florii, creștinii obișnuiesc să meargă la biserică cu crenguțe de salcie pentru ca preotul să le binecuvânteze.  

[Sursa foto: iStock]

Ce nu este bine să facem de Florii 2024? Lucrurile strict interzise în această zi sfântă

Există unele lucruri pe care nu ar trebui să le facem deloc în ziua Floriilor.

În zonele rurale, femeile nu au voie să toarcă pentru ca morții să nu poată auzi și să nu revină pe pământ.

Citește și: Calendar ortodox pentru aprilie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

În ziua Floriilor nu este bine să ne spălăm pe cap pentru că se spune că vom albi mai devreme decât ar trebui. Totuși, dacă este absolut necesar, este indicat să folosim apă sfințită sau descântată.

De Florii nu avem voie să lucrăm pentru că este păcat.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sărbătoarea Floriilor ne oferă dezlegare la pește, așadar, acesta nu ar trebui să lipsească din meniul niciunui credincios.

peste

În Duminica Floriilor creștinii au dezlegare la pește.

[Sursa foto: Freepik]

Femeile nu au voie să se vopsească de Florii, nici să se spele sau să facă curățenie în casă sau în gospodărie, ori să coasă.

Totodată, nu este bine să plantăm pomi în Duminica Floriilor pentru că aceștia vor face doar flori, fără fructe.

Nu este bine să vorbim urât sau să ne certăm cu semenii noștri.

Creștinii nu au voie să bea alcool necontrolat, deoarece este păcat mare.

În zonele rurale se spune că cei care nu aprind mâțișori și nu afumă casa cu ei, vor avea căminul lovit de fulgere dacă afară este furtună.

Scurt istoric despre Duminica Floriilor

Primele cuvinte despre această sărbătoare au fost spuse în secolul al IV-lea. În vremurile trecute, Duminica Floriilor se mai numea „Duminica aspiranților” sau „a candidaților la botez”, deoarece în această zi, persoanele adulte care erau pregătite pentru a primi botezul, mergeau la episcop și îi cereau să le ofere taina botezului. Episcopul le dădea mai apoi să învețe Simbolul Credinței.

Sărbătoarea s-a numit și „Duminica grațierilor” deoarece împărații acordau grațieri.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Un obicei străvechi de prin secolul IV spune că pelerina Egeria a făcut cunoscut în Biserica creștină aducerea ramurilor de salcie binecuvântate și apoi împărțite credincioșilor.

Ramurile de salcie aduc aminte de momentul în care mulțimea l-a întâmpinat pe Hristos atunci când acesta a intrat în Ierusalim, conform condoleante.ro

Citește și: Câte zile libere vor avea românii de Paște 2024? Calendar

intrarea domnului in ierusalim

Citește rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Florii.

[Sursa foto: GDS]

Rugăciunea pe care este bine să o spui în Duminica Floriilor

„Domnului să ne rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si