Floriile 2024 la Catolici: Sărbătoare mare pe 24 martie 2024. Semnificația acestei zile
Este sărbătoare mare pe 24 martie 2024 pentru catolici. La această dată sunt sărbătorite Floriile. Iată ce trebuie să știi despre această zi.
Floriile sau Duminica Floriilor este o sărbătoare importantă atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru creștinii catolici. Această sărbătoare nu are o dată fixă, ea schimbându-se de la an la an, în funcție de data la care pică Paștele.
Floriile se sărbătoresc pe data de 28 aprilie la creștinii ortodocși. În schimb, catolicii celebrează această zi importantă pe 24 aprilie în acest an.
Duminica Floriilor este primul praznic împărătesc din cursul anului bisericesc și mai poartă numele de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Floriile au loc în duminica dinaintea Paștelui și marchează începutul Săptămânii Patimilor. În această săptămână, creștinii reflectă asupra sacrificiilor pe care Hristos le-a făcut pentru ei.
Denumirea „Intrarea Domnului în Ierusalim” vine de la momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim călare pe un asin, înainte să fie răstignit, în a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Floriile sunt sărbătorite pe 24 martie 2024 la catolici, iar Paștele Catolic pică în acest an pe data de 31 martie. Paștele ortodox pică pe data de 5 mai.
În trecut, Duminica Floriilor era numită și Duminica aspiranților sau a candidaților la botez. În această zi, catehumenii mergeau la episcop pentru a-i cere să fie primiți la botez.
Începând cu această zi sfântă de Duminică, în toate bisericile din țară au loc slubele deniilor care țin până în Vinerea Mare.
2024 – 24 martie
2025 – 6 aprilie
2026 – 29 aprilie
2027 – 18 aprilie
2028 – 2 aprilie
2029 – 24 martie
2030 – 14 aprilie
Biserica Catolică organizează procesiuni la care participă creștinii catolici. Catolicii merg în această zi la biserică cu împletituri de flori și crenguțe de salcie, pe care mai apoi le pun în vârful unor bețe. Bețele împodibite sunt arse apoi, iar cenușa este păstrată pentru următorul an, pentru Miercurea Cenușii (ziua în care începe Paștele Catolic).
Catolicii curăță mormintele și le pregătesc pentru noaptea de Învierea Domnului. Ei curăță și vopsesc mormintele și agață o crenguță de salcie pe crucile celor plecați la cele sfinte. Apoi, alte ramuri de salcie sunt duse la biserică pentru a fi sfințite, iar apoi sunt luate acasă și agățate de icoane.
Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024 în Calendarul ortodox? Semnificația acestei mari sărbători
În biserici, în Duminica Floriilor, se citesc cu voce tare patimile lui Hristos, iar credincioșii stau în picioare în tot acest timp. Ei țin în mână ramuri de palmier, conform ziarulunirea.ro
În Săptămâna Sfântă, statuile din biserică sunt acoperite cu pânză purpurie, semn că Biserica Catolică este în doliu.
În slujbele de Floriile catolice sunt păstrate culorile Sfintei Liturghii, roșu și alb și simbolizează răscumpărarea în sânge pe care Hristos a plătit-o pentru ca creștinilor să le fie bine.