Close sidebar
Close sidebar

Florile de tei. Beneficiile pentru sănătate ale acestei plante

Fie că locuim la țară sau la oraș, toți cunoaștem teiul și mirosul plăcut pe care acesta ni-l oferă. Teiul este un arbore foarte întâlnit în România, iar florile sale au numeroase beneficii!

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Teiul alb este un arbore înalt, care poate ajunge chiar la 30 de metri înălțime. Lemnul are nuanță roșiatică, este omogen și foarte ușor.

Coroana este bogată în ramuri. Frunzele teiului seamănă cu o inimă. Florile de tei au o nuanță de alb-gălbui și au un miros puternic.

Teiul este un motiv literar des întâlnit în poeziile lui Mihai Eminescu. Dincolo de toate acestea, teiul are şi proprietăţi curative pentru organism.

Citeste si: Ce se întâmplă dacă bei zilnic ceai de ghimbir?

Potrivit cercetătorilor, florile de tei au rol hepatoprotector şi mai mult decât atât sunt folosite pentru a trata răcelile, infecţiile, pentru a scădea febra, pentru a calma durerile de cap, dar, cel mai important, sunt recunoscute pentru rolul sedativ, având o acţiune calmantă asupra sistemului nervos central.

Cei care au probleme cu somnul trebuie să încerce acest ceai.

Teiul calmează stresul și anxietatea

Consumul regulat de ceai de tei îmbunătăţeşte funcţia sistemului cardiovascular, având efect calmant în caz de stres, nervozitate sau tulburări digestive pe fond nervos.

Mai mut, este benefic la detoxifierea organismului datorită proprietăţilor sudorifice şi astfel duce la eliminarea toxinelor din corp prin transpiraţie.

În cazul amigdalitelor se poate folosi ceaiul de tei în combinaţie cu puţin bicarbonat pentru a elimina bacteriile şi a calma durerea din gât.

Florile de tei sunt recomandate şi pentru uz cosmetic.

Teiul te scapă de cearcăne

Pentru a scăpa de cearcăne, puteţi ţine comprese călduţe pe ochi, din infuzie de tei şi albăstrele, timp de 10 minute, înainte de culcare. Masca din flori de tei are proprietăţi hidratante şi tonice pentru ten.

Reţeta este simplă: 4 linguri de flori de tei se lasă la infuzat după care se adaugă lapte praf şi tărâţe de grâu şi se amestecă până se obţine o pastă care se va aplică pe tenul curat şi se va

menţine 15 minute.

Efectul de relaxare este garantat, iar efectul antioxidant al florilor de tei previne îmbătrânirea pielii. Deşi ceaiul de tei aduce uimitoare beneficii organismului, nu este recomandat tuturor.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În cazul bebeluşilor, este indicat să fie consultat medicul pediatru pentru a evita efectele adverse precum deshidratarea prin suprasolicitarea rinichilor sau alte tulburări.

La fel şi în cazul gravidelor, a celor care suferă de anemie, pentru că împiedică absorbţia fierului în organism sau a celor care au probleme cu inima deoarece accelerează ritmul cardiac.

Infuzia de tei fluidizează sângele, îl subțiază, așadar poate fi utilizată că adjuvant în reducerea toxicitatii din organism.

Infuzia de flori de tei este utilă în răceli, gripe și viroze respiratorii și datorită efectelor de calmare a mucoaselor iritate de tuse sau durere în gât.

Teiul poate fi utilizat în refacerea organismului după efort sau boală, când se recomandă băile cu infuzie de flori de tei

Florile de tei ameliorează și simptomele de disconfort, cum sunt cele din infecțiile de la nivelul amigdalelor sau infectiie cavitatii bucale, când se recomandă gargară cu infuzie de flori de tei, respectiv clătirea gurii cu același tip de preparat.

Cum poți folosi florile de tei

Acestea pot fi utilizate atât intern, cât și extern. Intern, pulberea este recomandată în tratamentele de lungă durata din astmul bronșic, ca adjuvant, dar și în bronșită, tușe convulsivă și în orice tip de tușe. Efectele rapide se obțîn cu infuzie fierbinte îndulcită cu miere, tratamentul pe termen lung fiind continuat cu pulbere.

Indigestia secundară unor stări de agitație, nervozitate și neliniște se ameliorează cu pulbere de flori de tei administrată câte o linguriță, cu 15 minute înainte de masă.

Pulberea, însă administrată câte 3-4 lingurițe în fiecare zi, dintre care 2 trebuie luate seară, înainte de culcare, este utilă în ameliorarea simptomelor din căderile nervoase, din surmenajul intelectual dar și pentru obținerea și menținerea unui somn de calitate și odihnitor.

Pulberea este utilizată în ameliorarea durerilor musculare asociate răcelilor și gripelor. Dacă durerile se asociază cu frisoane, atunci se recomandă utilizarea infuziei fierbinți, cu efecte relaxante rapide, dar și altialgice și antitermice pentru că, cel mai probabil, frisoanele sunt o manifestare a unei stări febrile.

Câte 4 lingurițe de pulbere, administrate zilnic, în cure de lungă durata, sunt eficiente în normalizarea ritmului cardiac, mai ales în ameliorarea palpitatiilor cardiace, care apar, de multe ori, în anxietate și atac de panică.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Pentru dureri de cap, migrene, este recomandată pilberea. Dacă aceste simptome sunt asociate cu o stare de sete, atunci recomandarea este să se administreze infuzie combinată.

Citeste si: Isărescu, după scumpiri- beți ceai de tei

Tratamentele de lungă durată, peste 3 luni, cu pulbere, și-au dovedit eficientă și în ameliorarea simptomelor specifice menopauzei, cum sunt iritabilitatea, insomnia, bufeurile de căldură și palpitațiile.

Cei care suferă de obezitate sau au tendințe de îngrășare pot consuma câte 1-2 căni de infuzie combinată înainte de masă. Acest preparat reduce poftă de mâncare, secrețiile digestive, combate stresul și ajută și la eliminarea surplusului de apă din organism. 

Infuzia combinată este utilizată în ameliorarea durerilor din gută și reumatism, dar și în stările gripale sau în răceli. În aceste infecții respiratorii, se recomandă administrarea la temperatura camerei pentru reducerea stărilor febrile.

Pentru decongestionarea căilor respiratorii și creșterea capacității de lupta a organismului contra infecțiilor este de preferat consumul de infuzie combinată caldă spre fierbinte și îndulcită cu puțină miere. Se vor administra 2 căni la 2 ore distanță.

Simptomele acneei pot fi ameliorate cu florile de tei

Infuzia combinată, consumată în doze de 2-3 căni zilnic, contribuie la ameliorarea simptomelor din acnee, mai ales la vârstă pubertății, și din psoriazis. Are efecte de curățare, dar și de reglare hormonala și de reducere a stresului.

Teiul este utilizat în dureri și umflături cauzate de diverse traumatisme. În aceste cazuri se recomandă aplicarea cataplasmelor.

Compresele cu infuzie combinată superconcentrata sunt utile în tratarea pleoapelor inflamate, dar și în ameliorarea ridurilor și a cuperozei.

Cataplasmă obținută din florile de tei, în care se asociază cu mușețelul, în proporție egală, este utilă în ameliorarea erupțiilor cutanate.

Citeste si: Guvernatorul BNR recomandă ceai de tei

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI