Close sidebar
Close sidebar

Fondatoarea Theranos, a ajuns în spatele gratiilor. Elizabeth Holmes considerată la un moment dat noul Steve Jobs, va petrece în închisoare 11 ani

Elizabeth Holmes, fondatoarea companiei de tehnologie Theranos, s-a predat autorităților marţi, 30 mai 2023, pentru ispăşirea pedepsei de 11 ani de închisoare pentru acuzația de fraudă. Fiind considerată la începuturile carierei sale noul Steve Jobs, se pare că totul a luat sfârşit după ce s-a dovedit că a înşelat investitori celebri pe premisa că a descoperit o tehnică revoluţionară în domeniul analizelor medicale, notează jurnaliștii de la The Guardian.

Alexandra Costea,

Fondatoarea Theranos, a ajuns în spatele gratiilor. Elizabeth Holmes considerată la un moment dat noul Steve Jobs, va petrece în închisoare 11 ani

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Elizabeth Holmes, în vârstă de 39 de ani, a intrat marţi, 30 mai 2023, la orele după-amiezii, în campusul închisorii federale pentru femei, de minimă securitate, care se află în Bryan, Texas. Imaginile surprinse de la fața locului o arată pe fondatoarea Theranos fiind însoţită de o escortă, fără să fie încătuşată, îmbrăcată într-o ţinută casual. Femeia părea bine dispusă, ba chiar a zâmbit în timp ce intra în clădire.

Femeia de afaceri a fost eliberată pe cauţiune după ce a fost acuzată de fraudă, în anul 2018, pentru rolul ei de şefă a companiei care propunea o metodă de testare revoluţionară în materie de analize medicale de sânge, dar care de fapt s-a dovedit a fi un adevărat eşec.

Citește și: Podul misterios din Scoția care le face pe animale să se sinucidă. Ce explicații au fost date acestui fenomen ciudat

În noiembrie 2022, Elizabeth Holmes a fost găsită vinovată pentru patru capete de acuzare referitoare la fraudarea investitorilor. Aceasta a primit o sentință de 11 ani și trei luni de închisoare. Potrivit legilor federale, fondatoarea Theranos trebuie să execute cel puțin 85% din pedeapsă, chiar dacă poate beneficia de o reducere a sentinței pentru bună purtare.

Holmes a fost eliberată pe cauțiune în 2018

Holmes a fost repartizată la Tabăra Penitenciară Federală Bryan, unde va executa pedeapsa, acest loc de detenție fiind în special destinat deținuților federali de sex feminin cu infracțiuni de "guler alb" și non-violenți. Comparativ cu închisorile de securitate superioară, tabăra nu are garduri și reguli stricte. În schimb, se concentrează pe un program de muncă, care implică ca toți deținuții să aibă un loc de muncă timp de cel puțin 90 de zile.

Citește și: Un tânăr de 23 de ani a fost mușcat de cal. A fost necesară intervenția elicopterului SMURD

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Inculpata a încercat să amâne executarea pedepsei, argumentând că ar trebui să fie eliberată pe cauțiune în timp ce solicită un nou proces, bazat pe presupuse abateri din partea acuzării. Judecătorul districtual Edward Davila a respins aceste cereri, afirmând că este puțin probabil să se acorde un nou proces sau să se anuleze verdictul de vinovăție.

Femeia şi-ar fi petrecut ultimele zile de libertate împreună cu familia

Femeia de afaceri şi-ar fi petrecut ultimele zile de libertate împreună cu partenerul ei, Billy Evans, şi de cei doi copii ai lor. Inițial, procesul ei a fost amânat deoarece a dat naştere primului ei copil în iulie 2021 şi a apărut la audierea pentru pronunţarea sentinţei, în noiembrie, fiind însărcinată cu cel de-al doilea copil, care a fost adus pe lume în martie, următorul an.

Sunny Balwani, fostul partener de afaceri și fostul iubit al lui Holmes, a fost găsit vinovat pentru toate cele 12 capete de acuzare de fraudă și în aprilie a început executarea pedepsei de 13 ani într-o închisoare din California.

Citește și: Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare. S-a predat singur la o secție de Poliție

Incarcerarea ambilor protagoniști ai afacerii Theranos marchează sfârșitul poveștii dramatice a companiei fondată de Holmes în 2003, la vârsta de 19 ani, după ce a renunțat la studiile de la Universitatea Stanford. Holmes a promis o tehnologie revoluționară care ar fi putut realiza sute de analize medicale dintr-o singură picătură de sânge și a reușit să atragă investiții în valoare de milioane de dolari de la susținători renumiți, cum ar fi fostul secretar de stat Henry Kissinger și magnatul media Rupert Murdoch.

Compania sa a fost evaluată la peste 10 miliarde de dolari la apogeul său din anul 2014

La apogeul său din 2014, compania Theranos a fost evaluată la peste 10 miliarde de dolari. Cu toate acestea, în anul 2015, un reportaj al publicației Wall Street Journal a dezvăluit deficiențele tehnologiei de bază a companiei, ceea ce a dus rapid la destrămarea acesteia. Până în anul 2018, compania fondată de Holmes s-a dizolvat în totalitate.

Procesul dramatic al lui Holmes a durat 18 săptămâni și a inclus mărturii din partea unor investitori cunoscuți ai Theranos, printre care fostul secretar al apărării, James Mattis. Pe durata procedurilor, echipa de apărare a prezentat-o pe Elizabeth Holmes ca pe o tânără fondatoare ambițioasă și naivă, care nu era conștientă de extinderea defecțiunilor tehnologiei Theranos.

Citește și: Mesajul halucinant al unui preot român: „Cine nu se leapădă de pisici, merge în Iad!”

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Înainte de pronunțarea sentinței, Holmes și-a exprimat regretul că a dezamăgit "oamenii care au avut încredere" în companie.

"Sunt devastată de eşecurile mele", a mărturisit femeia de afaceri.  "În fiecare zi, în ultimii ani, am simţit o durere profundă pentru ceea ce au păţit oamenii pentru că am dat greş. Îmi regret eşecurile cu fiecare celulă a corpului meu", a conchis Elizabeth Holmes.

Citește și: George Ivan scapă de închiosare. Fostul director al Aeroporturi Bucureşti a făcut un pact cu DNA

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI