Părinții francezi ar trebui să se gândească de două ori înainte de a posta prea multe poze cu copiii lor pe rețelele de socializare, conform Politico. Asta după ce, marți, 1 martie, membrii comisiei juridice a Adunării Naționale au dat undă verde în unanimitate unui proiect de lege pentru a proteja drepturile copiilor la propriile imagini. 

Copiii au în medie, 1300 de fotografii cu ei înșiși 

"Mesajul pentru părinți este că datoria lor este să protejeze viața privată a copiilor lor", a declarat într-un interviu Bruno Studer, un deputat din partidul președintelui Emmanuel Macron care a prezentat proiectul de lege. "În medie, copiii au 1.300 de fotografii cu ei înșiși care circulă pe platformele de socializare înainte de vârsta de 13 ani, înainte de a li se permite să aibă un cont", a adăugat el.

Franța își propune să protejeze copiii de părinții care postează prea multe poze cu ei pe rețelele de socializare

Franța își propune să protejeze copiii de părinții care postează prea multe poze cu ei pe rețelele de socializare

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Anchetă de amploare în Sibiu, după ce o studentă la Teologie a dispărut de două săptămâni

Președintele francez și soția sa, Brigitte, au făcut din protecția copiilor online o prioritate politică. Legiuitorii lucrează, de asemenea, la cerințe de verificare a vârstei pentru rețelele de socializare și la reguli pentru a limita timpul petrecut de copii în fața ecranului.

A fost introdus un act legislativ care introduce protecții legale copiilor de pe Youtube

Studer, care a fost ales pentru prima dată în 2017, a făcut o carieră din siguranța copiilor online. În ultimii ani, el a fost autorul a două acte legislative revoluționare: unul care le cere producătorilor de smartphone-uri și tablete să le ofere părinților opțiunea de a controla accesul la internet al copiilor lor, iar altul care introduce protecții legale pentru copiii-vedetă de pe YouTube. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024| A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00- wowbiz.ro

Franța își propune să protejeze copiii de părinții care postează prea multe poze cu ei pe rețelele de socializare

Franța își propune să protejeze copiii de părinții care postează prea multe poze cu ei pe rețelele de socializare

[Sursa foto: PixaBay]

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, așa-numitul "sharenting" (care combină "sharing" și "parenting", referindu-se la postarea online a unor fotografii sensibile ale copiilor) constituie unul dintre principalele riscuri la adresa vieții private a copiilor. Jumătate dintre fotografiile împărtășite de agresorii sexuali de copii au fost postate inițial de părinți pe rețelele de socializare, potrivit rapoartelor Centrului național pentru copii dispăruți și exploatați, menționat în text.

Citește și: Povestea dramatică a unui român din Germania. I-a fost furată identitatea de două ori în ultimul an

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro

Legislația adoptată marți, include protejarea vieții private a copiilor lor printre obligațiile legale ale părinților. Ambii părinți ar urma să fie responsabili în comun pentru drepturile de imagine ale copiilor lor și "vor implica copilul... în funcție de vârsta și gradul de maturitate".

Judecătorul poate interzice unuia dintre părinți să posteze poze cu copilul

În caz de dezacord între părinți, un judecător poate interzice unuia dintre ei să posteze sau să împărtășească imaginile copilului fără autorizația celuilalt. Iar, în cazuri extreme, părinții își pot pierde autoritatea părintească asupra drepturilor de imagine ale copiilor lor "dacă difuzarea imaginii copilului de către ambii părinți afectează grav demnitatea sau integritatea morală a copilului".

Proiectul de lege mai trebuie să treacă săptămâna viitoare prin plen și prin Senat, înainte de a deveni lege.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si