Într-o intervenție recentă la postul de radio RTL, premierul Élisabeth Borne a declarat că măsura face parte dintr-un nou plan anti-fumat elaborat de guvern. Acesta ar trebui să intre în vigoare până la sfârșitul anului, au declarat activiștii.

"Ele creează un reflex, un gest, cu care copiii se obișnuiesc”

Alte câteva țări din Europa, printre care Germania, Belgia și Irlanda, au anunțat interdicții similare.

De asemenea, se spune că și Marea Britanie are în vedere o astfel de măsură. Vândute fără prescripție medicală de către tutungerii, în Franța, țigările de unică folosință costă aproximativ 9 euro (7,70 lire sterline)- mai puțin decât un pachet de 20 de țigări. Se presupune că acestea oferă aproximativ 600 de fumuri- echivalentul aproximativ a 40 de țigări. Dar Academia Națională de Medicină din Franța le-a descris ca fiind "o capcană deosebit de vicleană pentru copii și adolescenți". 

Citește și: Nicoleta Pauliuc, proiect privind protejarea copiilor în mediul online: Accesul minorilor sub 16 ani în social media să aibă loc doar în baza unui acord explicit exprimat de către părinţi

Alte câteva țări din Europa, printre care Germania, Belgia și Irlanda, au anunțat interdicții similare.

Alte câteva țări din Europa, printre care Germania, Belgia și Irlanda, au anunțat interdicții similare.

[Sursa foto: Getty Images]

Potrivit lui Élisabeth Borne, "ele creează un reflex, un gest, cu care copiii se obișnuiesc și sfârșesc prin a fi atrași de tutun".

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Organizatorii campaniei acuză producătorii- mulți dintre ei cu sediul în China- că se adresează în mod deliberat adolescenților, folosind culori strălucitoare și o gamă de arome care amintesc de dulciuri, de exemplu bezea, ciocolată și alune, pepene verde și bomboane de gheață. Potrivit Alianței împotriva Tutunului (ACT), 13% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani au încercat cel puțin o dată să "pufăie".

Cei mai mulți spun că au început în jurul vârstei de 11 sau 12 ani. 

”Sunt colorate și, în mintea mea, nu sunt la fel de periculoase ca tutunul”

"[Interdicția] este o mare victorie pentru societatea civilă. Aceste țigări electronice de unică folosință acționează ca o poartă de acces la fumat pentru tineri", spune președintele ACT, Loïc Josseran. "A devenit o epidemie. Este îngrozitor modul în care industria tutunului și-a propus să îi agațe pe copii." 

Citește și: "Am fost abuzată timp de 4 ani". O actriță cunoscută face dezvăluiri șocante

Fiecare țigară electronică de unică folosință este fabricată din plastic și conține o baterie nedetașabilă cu aproximativ 0,15 grame de litiu, precum și săruri de nicotină și urme de metale grele.  

Fiecare țigară electronică de unică folosință este fabricată din plastic și conține o baterie nedetașabilă cu aproximativ 0,15 grame de litiu, precum și săruri de nicotină și urme de metale grele.  

[Sursa foto: PixaBay]

Sam, un elev din Paris în vârstă de 16 ani, a declarat că a început să fumeze țigări electronice de unică folosință în urmă cu doi ani, la scurt timp după ce acestea au apărut pentru prima dată în Franța. "Se vorbea mult despre asta pe TikTok. Era ca o tendință. Și m-am gândit, da, de ce nu? Sunt colorate și, în mintea mea, nu sunt la fel de periculoase ca tutunul. Preferatele mele sunt strugurele cu gheață și caisele. Cred că, dacă interdicția va continua, voi începe să cumpăr țigări normale." 

Citește și: EXCLUSIV: Europarlamentarul care cere să se schimbe legea pentru deținătorii de stații de benzină/ Tudor Ciuhodaru: ”Aceste, ”Bombe cu ceas”, pot fi oricând detonate dintr-o neglijență umană”

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

Teoretic, nu este posibil să cumperi" puff-uri" dacă nu ai împlinit vârsta de 18 ani, dar Sam a spus că este ușor să te sustragi acestei restricții. Potrivit ACT, vânzătorii se abțin în mod sistematic să ceară dovada vârstei. Militanții au subliniat, de asemenea, daunele ecologice provocate de țigările electronice de unică folosință. În Marea Britanie, un studiu realizat anul trecut de organizația de mediu Material Focus a constatat că peste un milion de dispozitive sunt aruncate la gunoi în fiecare săptămână.

"Este o adevărată plagă ecologică", a scris un grup de medici și ecologiști francezi în ziarul Le Monde la începutul acestui an. Aceștia au declarat că fiecare țigară electronică de unică folosință este fabricată din plastic și conține o baterie nedetașabilă cu aproximativ 0,15 grame de litiu, precum și săruri de nicotină și urme de metale grele.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si