"M-am asigurat ca Planul de Masuri aprobat de catre Centrul de Combatere a bolilor al Municipiului Bucuresti va fi aplicat cat mai urgent. La nivelul Primariei Capitalei functioneaza incepand de ieri (joi, n.r.) o celula de criza formata din reprezentanti ai Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement  (ALPAB), ai Politiei Locale, ai Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale (ASSMB), ai Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), ai Directiei Generale de Asistenta Sociala (DGASMB).

Conform specialistilor, nu exista un risc imediat de transmitere la om a virusului gripei aviare, insa reprezentantii municipalitatii cu responsabilitati in implementarea masurilor asumate vor actiona pentru a preintampina raspandirea bolii si vor comunica permanent cu toate institutiile implicate in acest proces", a declarat, vineri, Gabriela Firea.

Potrivit managerului Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, Adrian Streinu-Cercel, nu exista riscul imediat de transmitere a gripei aviare la om, dar trebuie luate masuri pentru impiedicarea aparitiei unui "virus gripal recombinat (virus gripal aviar si virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umana".

Astfel, ALPAB va supraveghea populatiile de pasari salbatice din parcurile si de pe lacurile pe care le administreaza, potrivit Primariei Capitalei.

De asemenea, DSVSA Bucuresti a stabilit o zona de monitorizare pe o raza de 10 kilometri in jurul locului unde au fost descoperite cazurile de gripa aviara, care cuprinde sectoarele 1, 2, 5 si 6 din Bucuresti si localitatile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogosoaia, Chitila, Dragomiresti

Vale si Chiajna din judetul Ilfov.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Descoperire arheologică remarcabilă: A fost găsit un templu din Egiptul Antic, la fel de înalt ca cel din Luxor- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro

In acelasi timp, administratia Gradinii Zoologice, aflata in subordinea primariei, a acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor si ale pasarilor de balta, restrangand spatiul de iesire la exterior al acestora.

Totodata, a fost izolata si iesirea in exterior a lebedelor si a pasarilor flamingo.

Reprezentantii primariei mentioneaza ca pasarile exotice de la Zoo se pot vizita numai in interior.

"Zilele urmatoare se vor acoperi si amplasamentele pasarilor de prada. De asemenea, angajatii Zoo efectueaza dezinfectii zilnice cu solutie de Virkon 1 la suta a presurilor dezinfectoare la intrarea in amplasamentele tuturor pasarilor", mai arata Primaria Capitalei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si