Rusia face o nouă mutare în războiul hibrid declanșat împotriva Occidentului. Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%.

Citeste si: Guvernul ar putea renunța la compensarea de 50 de bani la litrul de combustibil. "Nu mai e necesară", spune Marcel Ciolacu

Prețul la gazele naturale ar putea urca la peste 4.000 dolari per 1.000

metri cubi, deoarece exporturile şi producţia companiei ruse de stat continuă să scadă, în urma sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.

După invazia Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a aprobat mai multe pachete succesive de sancțiuni la adresa Moscovei, iar Kremlinul a cerut, în contrapartidă, ca țările europene să plătească în ruble gazul primit din Rusia.

De ce va crește prețul la gaze în toamnă-iarnă

"Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta", susţine Gazprom.

Citeste si: VIDEO- Experiment Știrile Kanal D: cât s-a scumpit coșul de cumpărături în 5 luni

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Kievul a închis una din rutele Gazprom pentru exporturile spre Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania, din cauza disputei privind echipamentul.

Per total, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie- 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, se arată în comunicatul companiei ruse.

Ungaria, singura țară din UE favorizată de Gazprom

La începutul lunii aprilie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în mod explicit că plata în ruble ar fi o încălcare sau eludare a sancțiunilor impuse Rusiei.

Cu toate acestea, Ungaria a anunțat că va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti petrolul și gazele primite din Rusia.

„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia”, a declarat la acel moment ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Șeful diplomației maghiare a făcut ulterior o vizită la Moscova în cadrul căreia a negociat și obținut prețuri mai bune la gaze și cantități mai mari decât fusese stabilit anterior.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Ministerul ungar de externe a declarat la jumătatea lunii august că negocierile comerciale cu Moscova „au condus la un acord", astfel încât Gazprom din Rusia a început să livreze „volume mai mari decât cele menționate în contract".

„Este de datoria guvernului ungar să obțină aprovizionarea sigură cu gaze a țării, iar noi suntem la înălțimea acestei sarcini", a scris pe Facebook un înalt oficial al ministerului, Tamas Menczer.

UE a început să pună în aplicare săptămâna aceasta un plan de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale pentru a face față creșterii prețurilor la energie cauzate de invazia rusă în Ucraina.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si