Artista Geta Bratescu, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, cu o cariera impresionanta, de peste 60 de ani, s-a bucurat de apreciere in randul publicului si al specialistilor din domeniul artelor, in intreaga lume.

Pavilionul Romaniei la Bienala Internationala de Arta de la Venetia, care a gazduit in 2017 proiectul "Aparitii" al artistei, a fost unul dintre mai admirate si s-a bucurat de articole elogioase in mass-media internationala.

Geta Bratescu s-a nascut la 4 mai 1926, Ploiesti. Opera sa artistica include lucrari de grafica, desen, colaj, fotografie si ilustratie de carte.

A urmat Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in perioada 1945- 1949, iar profesori i-au fost George Calinescu si Tudor Vianu, apoi Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucuresti, intre 1969- 1971. A inceput studiile de arta in 1945, la Academia de Arte Frumoase, sub indrumarea maestrului Camil Ressu, dar a fost fortata sa le intrerupa din cauza cenzurii comuniste.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc- antena3.ro

Geta Bratescu a primit in 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, acordat pentru remarcabila sa contributie la dezvoltarea artei romanesti contemporane. Un sumar al creatiei sale a facut obiectul retrospectivei personale organizate la Muzeul National de Arta in decembrie 1999. in luna mai 2007 artista a expus desene inedite la UNAgaleria in expozitia cu titlul "Cinci minute".

Geta Bratescu este considerata una dintre cele mai importante artiste contemporane din Romania, cu o foarte mare vizibilitate in strainatate, creatiile sale regasindu-se in muzee prestigioase ale lumii, precum MOMA New York, Tate Londra si Muzeul de Arta Moderna din Viena.

Istoricul de arta Catherine de Zegher a caracterizat-o pe artista din Romania drept "o voce independenta", care "a contribuit, de-a lungul secolului XX si la inceputurile celui de-al XXI-lea, la dezvoltarea progresiva a artei".

Membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, a fost o artista completa care a ales ca mijloc de expresie atat mediile traditionale, cat si pe cele noi, realizand deopotriva lucrari de grafica, gravura, desen si colaj textil, tapiserie, obiect, actiune, fotografie, foto-instalatie, film.

"Odata cu plecarea ei, cotidianul dobandeste valenta eternitatii", a transmis UAP.

In ianuarie 2018, a fost decorata Ordinul National "Steaua Romaniei", oferit de presedintele Romaniei Klaus Werner 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si