Close sidebar
Close sidebar

Ghid de amenajare: Baie mare vs baie mică

Baia este una dintre cele mai importante încăperi ale locuinței. Este zona în care îţi desfăşori ritualurile intime şi începi fiecare zi. Este un loc practic şi unul relaxant, care te ajută să te destinzi după o zi aglomerată sau să te pregătești pentru orice provocare te așteaptă.

Andreea Stoica,

Ghid de amenajare: Baie mare vs baie mică

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ca o baie să fie perfect funcțională sunt câteva obiecte ce nu trebuie să lipsească, indiferent de dimensiunea acesteia. Vasul WC, rezervorul de alimentare cu apă, lavoarul, cada sau cabina de duș sunt piesele indispensabile indiferent de dimensiunea acestei încăperi. În rândurile următoare ne-am propus să discutăm despre cum se amenajează o baie cu dimensiuni reduse şi care sunt secretele unei băi spaţioase creionate în jurul  bunului  gust și eficientizării.

Baia mică 

Amenajare unei băi mici de bloc poate da bătăi de cap chiar şi celor mai creativi dintre noi.

Totuşi, aceasta sarcină poate deveni una chiar plăcută când ai un partener de încredere, un furnizor de obiecte sanitare moderne, de înaltă calitate. Dacă analizăm puţin revistele de specialitate şi magazinele de obiecte sanitare vom observa că oferta este mai mult decât generoasă. Cu sanitare moderne de la NeaKaisa, poţi da valoare oricărui centimetru din baia mică. Poţi crea un spaţiu luminos, vibrant, perfect funcţional. 

Dacă vorbim de o baie mică şi de amenajări moderne, clar vorbim de  minimalism, de cabine walk-in cu pereți din sticlă securizată, de lavoare freestanding din ceramică cu linii bine definite şi de vase WC suspendate. Organizarea optimă în baia mică se realizează cu ajutorul mobilierului. Sunt recomandate corpurile compacte, în culori deschise sau din lemn natural. Ca încăperea să pară mai mare pot fi integrate oglinzi de diferite dimensiuni.
Şi obiectele sanitare trebuie alese cu multă atenție, iar pentru a crea o estetică distinsă trebuie integrate cele cu aspect metalic şi finisaj lucios. 

Baia mare

Spaţiile mari de baie pot fi puse în valoare cu căzi de baie freestanding, cu cabine de duș walk-in prevăzute cu panele de duș cu hidromasaj sau cu ajutorul corpurilor de mobilier cu aspect modern. Dacă în cazul băii sunt limitări când vorbim de selectarea lavoarului, a corpurilor de mobilier şi a obiectelor sanitare, aici lucrurile sunt ceva mai permisive.

Te poţi juca cu dimensiunile corpurilor dar şi cu nuanţele. Aici poţi aborda decoraţiuni îndrăzneţe şi culori intense. 

Cum alegi accesorii pentru baie în funcție de spațiul disponibil

Dacă am descoperit care sunt obiectele sanitare must have, trebuie să găsim şi care sunt accesoriile pentru baie fără de care ar fi foarte greu, dacă nu imposibil să folosim baia într-un mod optim. Bara pentru prosoape, săpuniera, suportul pentru hârtie igienică, suportul pentru peria WC sunt doar câteva dintre piesele care trebuie integrate, pentru a crește funcţionalitatea încăperii. 

Când vorbim de băi mici, nu putem ignora accesoriile metalice şi finisajele lucioase, acestea accentuează senzația de spaţiu. În cazul băilor mari, putem alege accesoriile cu finisaje lucioase sau mate. Dacă vrem să creăm o baie caldă, cu aspect prietenos se pot integra accesorii pentru baie din ceramică ori din piatra naturală.

Accesoriile pentru baie trebuie văzute ca piese care cresc confortul, deci este important să fie selectate și în funcție de valorile practice ale fiecărui obiect. Specialiştii recomandă achiziţionarea şi integrarea în baie a accesoriilor ce poartă amprenta producătorilor consacrați. Kludi, Ideal Standard, Bisk, Bemeta, Ferro, Rea sunt câteva dintre mărcile consacrate care au reușit să impresioneze cu accesoriile pentru baie de foarte bună calitate. 

Sfaturi de la experți privind alegerea sanitarelor

Specialiştii în decoraţiuni interioare recomandă utilizarea sanitarelor compatibile. În cazul unui spațiu mic, sunt mai potrivite sanitarele compacte, care creează senzaţie de unitate. Cabina de duș walk-in cu paravan transparent este soluția care ajută la optimizarea spațiului mic şi care oferă senzaţia de adâncime. Sticla securizată transparentă este o variantă modernă şi practică pentru băile mici. O baie mică poate fi completată cu un vas WC suspendat şi cu rezervor la semi-înălţime. Lavoarul recomandat pentru spații mici este cel montat pe mobilier. În primul rând ajută la obținerea unui spațiu aerisit, în al doilea rând camuflează frumos țevile, îmbogăţind estetica încăperii. Geberit, Ideal Standard, KolpaSan, Oristo sunt doar câțiva dintre producătorii ale căror piese de mobilier și lavoare sunt alegeri excepționale pentru orice baie.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Lavoarele pe blat sunt alte variante care oferă un aer modern băii mici, în plus vin cu avantajul unui spațiu generos pentru depozitarea obiectelor personale dacă se optează pentru montarea lor pe un corp de mobilier. În aceste cazuri dimensiunile trebuie măsurate cu multă atenție. Nu vrei o baie inaccesibilă, dominată de aceste două corpuri. Acestea sunt obiectele care aduc echilibru prin culoare şi volum.

Cum am precizat şi în rândurile anterioare, băile mari oferă mai multe opțiuni când vine vorba de amenajare. Aici te poți juca cu asimetrii, cromatică și dimensiuni. Poți opta pentru  căzi de baie freestanding, pentru dulapuri generoase care asigură un spațiu de depozitare generos, pentru vase wc suspendate cu rezervoare incastrate. Ai mai multe opțiuni şi când vine vorba de stil. Dacă în cazul băilor mici sunt recomandate liniile minimaliste care valorifică mai bine spațiul mic, în cazul băilor mari poți alege elemente retro, clasice sau cu accente futuriste. 

Dacă ai selectat obiectele sanitare potrivite, în funcție de culoare, stil, aspect, specialiştii recomandă un plus de atenție accesoriilor. Selectarea sifoanelor, a kiturilor de montare sau a paravanelor trebuie realizată cu atenție. De acestea depinde funcționarea optimă a băii.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Alte detalii pe care trebuie să le analizezi cu mare atenție țin de tipul montajului, de calitatea accesoriilor folosite și de tratamentele speciale aplicate sanitarelor. 

Tipuri de sanitare pentru o baie mare

Cum am menționat, baia mare este una care oferă multe opțiuni, când vine vorba de obiecte sanitare. Aici pe lângă cele tradiționale- cadă, vas wc, rezervor wc, cadă/cabină- pot fi montate şi altele. Bideul poate fi o adiție pentru îmbunătățirea funcționalității şi aspectului băii mari. Pentru a crea o încăpere cu o estetică ridicată, se recomandă selectarea sanitarelor din aceeași gamă. 

Cum am precizat, amenajarea băii este o sarcină provocatoare căreia trebuie să îi acorzi toată atenţia. Starea de confort va fi influenţată de aspectul acesteia şi funcţionalitate. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI