Close sidebar
Close sidebar

Grăsimile din alimentație care provoacă jumătate de milion de decese anual! Ce trebuie să evităm în alimentație?

Potrivit nutriționistului-dietetician Adina Rusu, un aport ridicat de acizi grași trans pot avea un risc crescut pentru boala cardiacă ischemică. Anual, se estimează aproximativ 500.000 de persoane care își pierd viața din cauza acestor boli provocate de grăsimi.

Maria Stiuca,

Acadele din ciocolată

[Sursa foto: Pexels]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Adina Rusu, nutriționist-dietetician, a declarat pentru Agerpres că, anual, la nivel global se estimează aproximativ jumătate de milion de decese din cauza bolilor cardiace ischemice rezultate din consumarea acizilor grași trans.

Acizii grași trans care ne îmbolnăvesc

Nutriționista a explicat pentru sursa citată că: „Există două surse alimentare principale de acizi graşi trans. Astfel, pe de o parte, avem acizii graşi trans prezenţi în mod natural în carne şi produse lactate, iar, pe de altă parte, acizi graşi trans produşi industrial prin hidrogenarea parţială a uleiurilor comestibile. Acizii graşi trans industriali nu aduc nicio valoare nutriţională dietei, dar cresc LDL-colesterolul, aşa-numitul 'colesterol rău', şi scad HDL-colesterolul, supranumit 'colesterol bun', ceea ce creşte parţial riscul pentru boala coronariană, dar şi pentru alte boli netransmisibile, precum accidentul vascular cerebral".

Citește și: VIDEO- Dulciuri pentru luna iubirii. Ce surprize dulci să alegi în luna februarie?

Gogoși glazurate

[Sursa foto: Pexels]

Adina Rusu a mai explicat ce înseamnă concret grăsimile trans, procesul prin care trec și alimentele în care se regăsesc acestea.

Care sunt alimentele care conțin acizi grași trans?

Potrivit acesteia, hidrogenul este adăugat unui ulei vegetal pentru a-l solidifica sau a-l face tartinabil. Ca exemplu de produs final vândut separat, nutriționista a făcut referire la margarină sau, în unele cazuri, produsul poate fi adăugat în alte tipuri de produse alimentare, precum înghețata, aluatul de foietaj, prăjiturile sau biscuiții.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Margarină în ceașcă

[Sursa foto: Pexels]

Adina Rusu a mai menționat că este important și recomandat ca aportul acestor grăsimi trans să fie mai mic de 1% din aportul energetic total. 

Citește și: VIDEO- În ianuarie, Crăciunul e la jumătate de preț. Ofertele sunt greu de refuzat

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Grăsimile trans produse industrial nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă şi ar trebui evitate. Consumul crescut de acizi graşi de tip trans nu afectează doar sistemul cardiovascular. Acizii graşi trans sunt, de asemenea, asociaţi cu modificări ale metabolismului lipidelor şi glucozei, modificări ale funcţionalităţii celulelor sistemului nervos, obezitate, carcinogeneză, diabet, probleme hormonale şi de fertilitate", a mai adăugat aceasta.

Recomandarea nutriționistei este de a citi ambalajele produselor înainte de a le achiziționa și a evita aceste tipuri de grăsimi. Dacă pe un produs scrie că este făcut din grăsimi parțial hidrogenate, indicat este să nu-l cumpărăm.
Tot aceasta spune că ideal ar fi să alegem untul, ca înlocuitor al margarinelor care au în compoziție uleiuri vegetale parțial hidrogenate, și, când este posibil, să alegem uleiul de măsline extravirgin.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI