Close sidebar
Close sidebar

Grevă generală, proteste și bătăi de stradă în Belarus. Lukașenko spune că trebuie să fie omorât

În cursul zilei de luni în Belarus a fost declanșată greva generală, după mai multe zile de proteste în toată țara ca efect al realegerii controversate a președintelui Aleksandr Lukașenko.

Alex Dumitrescu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Prezent la o fabrică de tractoare, Aleksandr Lukașenko a fost huiduit de muncitori și i s-a strigat să plece din funcție.

Și prezentatorii uneia dintre televiziunile de stat au părăsit plotourile în semn de solidaritate cu protestatarii.

Violența polițiștă față de susținătorii opoziției, precum și presupusele fraude la alegerile prezidențiale din 9 august, au alimentat duminică cel mai mare protest din capitala Minsk.

Lukașenko conduce Belarus din 1994, menținând relații strânse cu Rusia, pe care se bazează puternic pentru aprovizionarea cu energie.

Cât de mare este presiunea asupra lui Lukașenko?

Potrivit site-ului local independent tut.by, citat de BBC, mitingul de duminică a fost cel mai mare din istoria Belarusului independent.

Protestele au început după ce Comisia Electorală Centrală din Belarus a declarat că Lukașenko a câștigat alegerile prezidențiale cu peste 80% dintre voturi, în timp ce contracandidata sa, Svetlana Tikhanovskaya a avut doar 10,12%.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Aproximativ 6.700 de oameni au fost arestat în urma protestelor, iar mulți au vorbit despre tortura aplicată de serviciile de securitate.

În vizita de la fabrica de tractoare, Lukașenko a asigurat că nu va demisiona, anunțând că „până nu mă omorâți, nu vor fi alte alegeri”.

Vorbind cu mass-media de stat, președintele a spus că orice redistribuire a puterii în Belarus ar trebui să fie efectuată în conformitate cu constituția și nu prin proteste stradale. El a spus că au început lucrări de modificare a actualei constituții.

Reacția liderilor internaționali

Liderii UE vor organiza miercuri un summit video de urgență. Miniștrii de externe ai UE au convenit săptămâna trecută să pregătească noi sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus responsabili de „violență, represiune și falsificarea rezultatelor alegerilor”.

„Voi convoca o reuniune a membrilor Consiliului European miercuri, ora 12.00, pentru a discuta situaţia din Belarus. Cetăţenii din Belarus au dreptul de a decide cu privire la viitorul lor şi să aleagă liber viitorul lider. Violenţa împotriva protestatarilor este inacceptabilă şi nu poate fi permisă”, a scris preşedintele Consiliului European Charles Michel, luni pe Twitter.

Marea Britanie a anunțat luni că nu acceptă rezultatele alegerilor „frauduloase”.

„Lumea a urmărit cu groază violența folosită de autoritățile din Belarus pentru a suprima protestele pașnice  care au urmat acestei alegeri prezidențiale frauduloase”, a declarat secretarul englez de externe, Dominic Raab.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

SUA au condamnat alegerile, spunând că nu au fost libere și corecte.

Lukașenko a solicitat ajutor ruses, afirmând că președintele Vladimir Putin a promis că va oferi asistență completă în cazul oricăriei amenințări militare externe.

Într-o conversație de duminică, cei doi au discutat „situația din Belarus, ținând cont de presiunea cu care a fost supusă republica din exterior”, a anunțat Kremlinul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI