Grevă profesori 2023. Care au fost cele mai mari greve din istoria învățământului românesc?
Grevă profesori 2023. Peste 150.000 de cadre didactice alături de personal nedidactic au intrat astăzi, 22 mai 2023, în grevă generală.
Grevă profesori 2023. Nu este prima grevă din învățământul românesc, dar probabil este cea mai mare. Școlile ar putea fi închise în perioada 22-29 mai 2023.
Iată care au fost cele mai mari greve din sistemul educațional românesc!
Cea mai mare grevă din învățământ are loc astăzi. Peste 150 de mii de cadre didactice au participat și au renunțat la activitatea de la școală. Negocierile de duminică dintre sindicate și Guvern au eșuat.
Nu se știe încă cât va dura greva din învățământ. Sindicaliștii cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor care se apropie de final de carieră să aibă 7.000 de lei în mână.
Greva de astăzi a avut loc după 18 ani de la protestele profesorilor din anii 90.
Protestele din 1999 au reprezentat o continuare pentru cele începute în 1998. La acea vreme profesorii au cerut 4% din PIB-ul, susținând că bugetul pe care Guvernul îl acorda acoperea doar salariile până în perioada verii.
Guvernul de atunci se plângea din cauza fondurilor prea mici.Prima grevă de avertisment a avut loc în ianuarie, a doua în aprilie. Pentru că plata salariilor a întârziat să apară din cauză că Ministerul Finanțelor nu a crescut alocarea din PIB au urmat o serie de nesfârșite negocieri ca într-un final pe 8 iunie să înceapă o grevă generală. Atunci, toate școlile din România și-au pus lacătul pe uși chiar în febra Examenului Național de Bacalaureat, potrivit Școala9.ro.
În anul următor s-a cerut majorarea cu 6% din PIB pentru sistemul de învățământ românesc, cât prevede în aceste momente Legea Educației.
Greva a început pe 24 ianuarie și profesorii nu au stat la catedre timp de 5 săptămâni. Cadrele didactice au reușit să obțină atunci o majorare salarială de 80% în două etape. Greva a fost oprită atunci când hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial al României.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Și în anul 2002 au mai existat câteva proteste și o grevă de avertisment. Salariile din învățământ au crescut atunci cu 5%.
Timp de trei săptămâni, în anul 2005, profesorii nu au intrat la ore. Profesorii din învățământul universitar s-au alăturat la acea vreme grevei. Sindicatele din Educație au cerut atunci 6% din PIB, salarii dublate până în 2007 și oferirea de fonduri suplimentare pentru infrastructură.
Citește și: Lider sindicat al profesorilor din judeţul Iaşi: „Din 216 şcoli, doar în una singură nu este grevă”
Greva a fost reclamată de către Ministerul Educației la Curtea Constituțională, acuzând că este ilegală. Magistrații au fost de partea cadrelor didactice din învățământul românesc.
Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, a promis alocarea a 4,8% din PIB și o mărire salarială de aproape 12%, moment în care mișcările de grevă s-au încheiat. Momentul este considerat una dintre cele mai importante reușite referitoare la finanțarea din domeniul educației.
De atunci, aproape în fiecare an, sindicatele din educație au organizat greve și proteste. Potrivit Legii Educației, învățământul din România ar trebui să primească 6% din PIB, produsul intern brut, iar pentru anul 2023, acesta este de 2,1%.
Citește și: Ce salarii au profesorii în Germania, Finlanda și Israel
Ministerul Educației a transmis luni că au fost începute demersurile, în urma discuțiilor de duminică de la Guvern, cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor, privind elaborarea actelor normative privind cadrul legal pentru:
„Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, susține Ministerul Educației, potrivit Hotnews.ro.
Citeste si: Gest total neașteptat făcut de Dana Roba după ce a confirmat că este într-o relație- radioimpuls.ro
Ministerul Educației a anunțat că lucrează la actele normative iar pentru personalul nedidactic creșterea salarială ar fi de 9%. Profesorii debutanți și cei din zone defavorizate ar urma să primească, potrivit guvernanților, stimulente.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” și Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au reacționat în urma ultimului mesaj făcut de Ministerul Educației, menționând că resping „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”:
Sindicaliștii din educație cer solidaritate membrilor pentru continuarea demersului.
Sindicaliștii cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor care se apropie de final de carieră să aibă 7.000 de lei în mână.