Potrivit unui comunicat transmis, luni, de ANSVSA, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti (Laborator National de Referinta pentru influenta aviara) a confirmat virusul gripei aviare (subtipul H5N8) in probele prelevate de la un cormoran mort recoltat din Portul Constanta.
“Avand in vedere ca respectivul cadavru de cormoran a fost gasit la o distanta de 300 de metri de locul unde a fost identificat cadavrul lebedei de iarna (la care s-a confirmat prezenta virusului influentei aviare, subtipul H5N8), acesta este considerat focar secundar de influenta aviara.
Specialistii recomanda populatiei pentru a impiedica raspandirea virusului sa mentina pasarile in gospodarie in adaposturi inchise pentru ca acestea sa nu vina in contact cu pasarile salbatice, proprietarii avand obligativitatea de a informa medicii veterniari despre orice caz de imbolnavire sau mortalitate inregistrat in gospodarie.
De asemenea, sunt interzise mutarea pasarilor din sau in afara exploatatiilor fara aprobarea autoritatilor, accesul ratelor si gastelor domestice la luciul de apa pentru a evita contactul cu pasarile salbatice si ”adaparea pasarilor de curte cu apa provenita din lacuri sau balti”, potrivit ANSVSA.
Totodata, daca sunt gasite pasari moarte, salbatice sau domestice, se va contacta in regim de urgenta medicul veterinar de libera practica sau DSVSA judeteana pentru prelevarea cadavrelor si trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator.
Specialistii ANSVSA spun ca ”sunt interzise expedieri de pasari, carne proaspata, carne tocata, carne separata mecanic, preparate si produse din carne provenite de la pasari domestice, originare din zonele de control si de la vanat salbatic cu pene din zona respectiva, din zonele de restrictie sanitara veterinara, fara avizul autoritatii sanitare veterinare si sunt interzise organizarea de targuri, piete si expozitii de animale”.
In urma cu o saptamana, probele prelevate de la o lebada gasita moarta in acvatoriul portului Constanta au aratat ca aceasta avea gripa aviara.
In 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatatea animala din Bucuresti pentru a se confirmat prezenta virusului, iar in urma emiterii buletinului de analiza a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare, subtipul H5N8.
Conform planului de masuri si legislatiei sanitare veterinare in vigoare au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul locului in care a fost identificata lebada salbatica, respectiv o zona de protectie cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 kilometri, care include o include pe prima.