Gulaș tradițional. Rețetă simplă de gulaș
Gulaș tradițional. Acest preparat este o combinație între o supă și o tocăniță și este extrem de delicioasă.
Gulaș tradițional. Gulyas din carne de vita cu galuste si cartofi este un mare clasic al bucatariei maghiare. Este poate cel mai celebru preparat unguresc, cunoscut in toata lumea. Procedura de preparare este una tipica, iar rezultatul este absolut delicios.
1 kg carne de vita (manzat sau vitel)
50 g untura sau ulei
3 cepe rosii
5-6 cartofi de marime medie
4-5 morcovi
½ telina mare (optional)
1 rosie mare
1 ardei gras
frunze de telina
frunze de patrunjel
2 oua
2 linguri de apa (daca doriti sa faceti galuscute mai moi)
160 g faina
1 praf de sare
Carnea de vita se portioneaza, se taie cubulete. Intr-un vas mare (ceaun, oala) – eu am folosit un wok – se incinge untura sau uleiul, se adauga ceapa tocata marunt si se caleste usor, fara sa o prajim.
Se adauga carnea si se prajeste pe toate partile cate un pic, apoi se adauga condimentele. Nu trebuie sa faceti economie cu paprica, la 1 kg de carne se pot pune 3 linguri mari.Se mai amesteca un pic si apoi se dilueaza cu un pic de apa. Mare atentia la paprica (boia) sa nu se arda pentru ca isi pierde culoarea frumoasa, se face maro si devine amara.
Se lasa cub capac circa doua ore, adaugand cate o cana de apa de fiecare data cand se evapora. Cel mai bine sa inchodeti oala cu un capac si sa o gatiti la foc mediu spre mic.Gulaș tradițional. Pana fierbe carnea pentru gulas se curata zarzavaturile, ardeiul si cartofii. Ele se pun mai tarziu in oala pentru ca se gatesc mult mai repede decat carnea. Rosia se opareste 20 de secunde in apa fierbinte si apoi se decojeste, se taie cubulete si se adauga la gulas.
Usturoiul se da prin presa sau se toaca marunt si se adauga si el.
Toate zarzavaturile se adauga la acest gulas unguresc si se completeaza cu apa pana sus, lasand la foc mic de tot inca circa 30-40 de minute.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Klaus Iohannis petrece weekend-ul la Sibiu. Şeful statului a fost la biserică cu soţia
Gulaș tradițional. Intre timp se pot pregati csipetke. Aceste galuscute de faina sunt foarte practice pentru ca se pot pastra in saculeti de panza sau in cutii de carton. Puteti face si un aluat mai moale (punand si cele 2 linguri de apa din reteta) si sa preparati niste galuste mai moi pe care sa le rupeti cu lingura.
Gulaș tradițional. Originile gulașului datează din Evul Mediu, când era pregătit de păstorul maghiar pe foc deschis, iar ardeiul nu era încă folosit ca ingredient. Gulașul era la acel timp o simplă supă de carne prăjită și ceapă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Accident cumplit la Bârlad. Doi oameni au murit pe loc
Gulyáshús a fost declarat un fel de mâncare național maghiar la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar a fost consumat, la fel ca și paprica, care a ajuns în Europa după descoperirea Americii, numai de către agricultori. Cu toate acestea, Gulyáshús a fost folosit și de nobilime pentru a sprijini autonomia națională a Ungariei în Austro-Ungaria.Pe atunci nu existau cărți de bucate tipărite în limba maghiară. Prima rețetă de gulaș a apărut în 1819 într-o carte de bucate din Praga. Rețeta s-a răspândit rapid în afara Ungariei și nu s-a mai folosit doar carne de vită, ci și carne de porc, de oaie și de cal. În Austria a fost menționată pentru prima dată în 1827 o rețetă a Ungarisches Kolaschfleisch (gulaș maghiar) în cartea de bucate Großen Wiener Kochbuch scrisă de Anna Dorn. În edițiile ulterioare sunt descrise Ungarisches Gulyá, iar acum noi îl știn de gulaș tradițional.