In articol:
Autoritățile scriu negru pe alb în nota de fundamentare a hotărârii de guvern că, menținerea actualului trend de evoluție a îmbolnăvirilor de COVID-19, ar putea duce la o dublare a numărului de cazuri la fiecare 12-14 zile, ceea ce ar ridica număr zilnic de cazuri la jumătatea lunii august la cifre între 1200 și 1600 noi infectări.
Citeste si: Prognoză sumbră: cât de mult se depreciază leul în raport cu euro
”Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă și ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției poate fi influența viteza de evoluție, în special în contextul estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național ne putem aștepta la o dublare a numărului de cazuri noi la 12-14 zile.
O nouă ședință de guvern, joi
Guvernul a adoptat, miercuri, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi deceselor înregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, după cum a anunţat viceprim-ministrul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, după şedinţa extraordinară a Cabinetului Orban. Executivul se reunește din nou la Palatul Victoria, joi, la ora 17.00.
Citeste si: Legea mirosurilor intră în vigoare de astăzi. Ce amenzi vor fi aplicate- VIDEO
Vicepremierul Raluca Turcan a menţionat elementele care au determinat prelungirea stării de alertă: există în momentul de faţă 7.856 de cazuri active, iar în 14 zile, intervalul în care se face această evaluare de către specialişti în privinţa direcţiei în care se iau măsurile de relaxare, s-a constatat că există o răspândire comunitară a virusului.
Există un "trend puternic ascendent"
Potrivit notei de fundamentare a Guvernului, evoluția cazurilor active de coronavirus din România a urmat un trend puternic ascendent de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie. Primul vârf a fost atins la data de 29 aprilie 2020, dată la care era înregistrat un număr de peste 8.200 de cazuri active, perioada imediat următoare fiind caracterizată de o pantă descendentă alungită, până la data de 2 iunie, când începe să se constate o ușoară creștere, care devine accentuată începând cu data de 16 iunie 2020 și continuă și în prezent.
Citeste si: Raed Arafat: „Aseară s-a luat pentru prima dată decizia...”
”Acest trend puternic ascendent s-a înregistrat în urma măsurilor de relaxare, dar mai ales în urma suspendării legislației care reglementează măsura izolării/carantinei și absenței mecanismelor de control al interacțiunii interumane, inclusiv cu persoanele cunoscute ca fiind infectate”, potrivit sursei citate