Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații, luni seara, după Biroul Politic Naţional al PNL, în cadrul căruia s-a discutat din nou despre preţurile la energie din această iarnă.

Prim-ministrul României speră să fie găsite soluţii prin care să se poată folosi fondurile de la UE pentru combaterea sărăciei energetice.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă vrea creșterea pensiilor cu 15 procente. "Dacă bugetul ne va permite"

"Cel mai important subiect discutat este cel legat de energie. Avem în continuare în analiză, la nivelul structurilor tehnice... care sunt soluţiile prin care vom decide în aşa fel încât să protejăm în continuare populația", a precizat premierul Ciucă.

Citeste si: Ce reguli trebuie să respecte românii pentru ca statul să le achite facturile

Potrivit premierului, liberalii doresc să păstreze aceleași praguri la preţul la energie pentru consumatorul casnic, astfel încât ele să rămână "la aceeaşi valoare” ca și până acum. 

O piață a energiei "semi-reglementată"

Nicolae Ciucă a subliniat că este vorba de o decizie pentru o piaţă a energiei semi-reglementată.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

„Pragurile la nivelul consumatorului casnic sperăm să rămână ca acum, pentru că ne dorim să protejăm populaţia.(...) Avem şi posibilitatea acestor subvenţii pentru consumatorul casnic vulnerabil. Trebuie să găsim soluţii pentru consumatorii mari”, a explicat Nicolae Ciucă.

De ce a întârziat Guvernul luarea unei decizii până în prag de iarnă

Premierul a explicat că întârzierea se explică prin căutarea celei mai bune soluții pentru IMM-uri și marea industrie. 

„Am zăbovit atât de mult pentru că în continuare căutăm soluţii astfel încât în ceea ce priveşte sectorul de întreprinderi mici şi mijlocii, cât şi marea industrie să găsim acea soluţie prin care să asigurăm competitivitatea produselor româneşti. Este foarte important să avem în vedere acest lucru. Este un aspect şi un obiectiv pe care l-am discutat şi la nivelul Comisiei Europene, la întâlnirile pe care le-am avut", a spus premierul.

Citeste si: VIDEO: Bani de la stat pentru plata facturilor. 4 milioane de români vor fi beneficiari

"Neluând încă decizia, sigur pragul de 1,3 lei este vehiculat de către toata lumea şi în analiza, dar neluând încă decizia dati-mi voie sa revin cu decizia finală”, a mai precizat Ciucă.

Care sunt pragurile vehiculate în prezent

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că PSD vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,8 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați, iar cei care depășesc să plătească un preț fix de 1,2-1,3 lei.

Citeste si: Urmează cea mai grea iarnă. Jumătate dintre români se tem că nu își vor putea încălzi locuința- studiu

Social-democrații nu sunt de acord cu plafonarea prețului la 1.3 lei/kwh pentru marii consumatori economici așa cum și-ar dori liberalii.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro

Potrivit surselor citate, social-democrații vor să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice: spitalele, scolile, companiile de utilități dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consuma electricitate.

În ceea ce privește reglementarea prețului la energie începând de la 1 ianuarie 2023, liderii Coaliției par să fi căzut de acord că aceasta se va face printr-o nouă ordonanță de Guvern.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si