Cei trei miniștri care s-au dus la Bruxelles în încercarea de a convinge Comisia Europeană să fie mai îngăduitoare cu România în privința implementarea reformelor, s-au lovit de poziții ferme.

Citește și: Ce schimbări intră în vigoare la 1 septembrie 2023, cu impact în buzunarul românilor

Guvernul de la București este în continuare strâns cu ușa de Comisia Europeană să găsească soluții pentru încadrarea în deficitul bugetar agreat anterior, dar Palatul Victoria speră să fie luate în considerare și cheltuielile României cu susținerea Ucrainei și Republcii Moldova.

Citește și: Angajații STB amenință cu greva. Transportul public în București ar putea fi blocat de la 1 septembrie

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, în debutul ședinței de Guvern, că speră că reprezentanții Comisiei Europene vor recunoaște "eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și a Republcii Moldova".

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Sunt sigur că vom găsi împreună cu partenerii europeni soluția justă astfel încât cadrul fiscal-bugetar stabilit pentru 2023-2025 să fie actualizat ținând cont de aceste realități", a declarat prim-ministrul României.

Guvernul României exclude majorarea TVA cu două puncte procentuale 

Potrivit informațiilor „Adevărul” din rândul liderilor Coaliției, Bruxelles-ul ar vrea să vadă aplicată o singură taxă pe valoare adăugată (TVA) pentru majoritatea produselor, fiind lăsată o portiță de TVA diferențiat doar pentru produsele alimentare, dar nu și în alte domenii- construcții, cărți etc.

Citește și: Exploziile de la Crevedia: Guvernul va aproba astăzi ajutoare de urgență pentru victimele de la Crevedia. Ce sume vor primi victimele și familiile lor?

De asemenea, surse din Coaliție au precizat pentru „Adevărul“ că a fost sugerată și creșterea TVA cu două puncte procentuale, de la 19 la 21%, măsură de care nici PNL, nici PSD nu vor să audă.

Guvernul respinge însă categoric sugestia de a crește TVA cu 2 puncte, până la 21%, sau de a elimina cota redusă de TVA de la alimente, potrivit unor surse citate de G4Media.

Premierul Marcel Ciolacu, noi negocieri la Bruxelles

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va pleca joi la Bruxelles pentru a discuta "situațiile complicate" din perspectiva cadrului fiscal-bugetar.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

"După amiază voi pleca la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu oficialii europeni ca să discut câteva decizii esențiale pe care trebuie să le luăm împreună pentru ca planul României să meargă cu succes mai departe. Sunt decis să nu renunț la vreo reformă și să livrăm tot ce ne-am asumat: închidem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului RePower EU, facem reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul 3 și luăm măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă..."

"Așa cum am anunțat, pentru asta sunt dispus să îmi pun pe masă mandatul de premier și să asum răspunderea Guvernului pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană.

În același timp, însă, în spiritul solidarității europene, sunt absolut convins – și există deja semnale în acest sens după prezența celor 3 miniștri la Bruxelles, al Muncii, al Finanțelor și al Investițiilor și Proiectelor Europene – că și Comisia va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru a susține Ucraina și Republica Moldova", a mai spus premierul României.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si