Guvernul României aprobă în ședința de joi, 28 decembrie, majorarea salariilor profesorilor, după discuții prelungite cu sindicatele din învățământ.

Citește și: Guvernul s-a răzgândit. Blochează o parte dintre majorările salariale de 5% promise bugetarilor

Conform proiectului de OUG (care poate fi văzut mai jos), cele mai semnificative creșteri vizează funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori), cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Pe ordinea de zi a Executivului, se află un PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară.

Salarii profesori 2024. Ce a declarat premierul Marcel Ciolacu

"Vom aproba în ședința de astăzi creșterile de salarii pentru profesori și personalul din Educație, așa cum am convenit cu sindicatele din domeniu. O rog pe doamna ministru Ligia Deca să prezinte presei toate aceste elemente după terminarea ședinței de Guvern", a declarat joi premierul Marcel Ciolacu.

Salariul profesorilor debutanți, 80% din salariul mediu pe economie

Potrivit Anexelor la Ordonanța de urgență adoptată astăzi, în cazul profesorilor debutanți creșterea salariului brut va fi de 11,2% comparativ cu luna decembrie 2023.

Cu toate acestea, salariul profesorilor debutanți din ianuarie 2024 va fi departe de salariul mediu pe economie, cum și-a asumat Guvernul României prin lege după greva din mai-iunie 2023.

Debutanții cu studii superioare vor primi 6.080 de lei salariul de bază în ianuarie 2024 și 6.446 lei în iunie 2024.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Profesorii debutanți cu studii medii încasează în ianuarie 2024 un salariu brut de 5.874 lei, iar din iunie 2024 salariul lor va crește la 6.228 lei.

În România, câştigul salarial mediu brut este de 7509 lei, potrivit datelor INS, iar câştigul salarial mediu net este de 4.692 lei. 

Salarii profesori 2024- care sunt grilele de salarizare adoptate de Guvern

Iată mai jos grilele de salarizare din Anexa adoptată astăzi, 28 decembrie, de Guvernul României:

Salarii profesori 2024- anexa grile salarizare

 
Ligia Deca ministrul Educației

Ligia Deca,ministrul Educației

[Sursa foto: Facebook]
 
„Odată cu această mărire, creșterile salariale sunt, în medie, de 50%, cele mai mari din ultimele decenii, în mai puțin de un an! Pentru cadrele didactice din preuniversitar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 este de aproximativ 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproape 13% în luna ianuarie” , a spus Ligia Deca, ministrul Educației,

Ministrul a mai precizat că, în 2024, pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală va fi de peste 36%,

din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si